Čo sa stane, keď dáme dokopy mak, múku, kryštálový cukor, vajcia, soľ, droždie, sušené mlieko, škoricu a strúhanku? Šikovné ruky pekárov a pekárok z košického Vamexu upečú 90-metrový makovník. Ten bude v utorok od 15.00 hod. na námestí pri Urbanovej veži na Hlavnej najväčšou atrakciou zajtrajšieho programu jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta Košice.
Obnovená tradícia podávania makovníka, na ktorom si v utorok pochutia Košičania a návštevníci centra mesta, symbolizuje tradíciu, ktorú počas úvodných ročníkov osláv zaviedol vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. V roku 1996 symbolizoval zhruba 627-metrový makovník každý rok od roku 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu Košice prvú erbovú listinu v Európe. Každý nasledujúci rok sa potom makovník predlžoval o ďalší meter. V minulosti sa zvykli do cesta zapekať rôzne prekvapenia ako napríklad šperky. Tentoraz sa upečie len klasický makovník.
Pridajte komentár