EAST MAG
makovník
Foto: archív mesta Košice

90-metrový Košický Makovník môžete ochutnať už v utorok

Čo sa stane, keď dáme dokopy mak, múku, kryštálový cukor, vajcia, soľ, droždie, sušené mlieko, škoricu a strúhanku? Šikovné ruky pekárov a pekárok z košického Vamexu upečú 90-metrový makovník. Ten bude v utorok od 15.00 hod. na námestí pri Urbanovej veži na Hlavnej najväčšou atrakciou zajtrajšieho programu jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta Košice.

Obnovená tradícia podávania makovníka, na ktorom si v utorok pochutia Košičania a návštevníci centra mesta, symbolizuje tradíciu, ktorú počas úvodných ročníkov osláv zaviedol vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. V roku 1996 symbolizoval zhruba 627-metrový makovník každý rok od roku 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu Košice prvú erbovú listinu v Európe. Každý nasledujúci rok sa potom makovník predlžoval o ďalší meter. V minulosti sa zvykli do cesta zapekať rôzne prekvapenia ako napríklad šperky. Tentoraz sa upečie len klasický makovník.

REKLAMA
Foto: archív mesta Košice

Dĺžka makovníka pripomína vek Rudolfa Schustera

„Tohtoročný makovník bude mať dĺžku 90 metrov. Už sa naň spolu s Košičanmi veľmi tešíme. Pripomenieme si ním tohtoročné jubileum pána prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý v januári oslávil 90 rokov. Viackrát sme sa s ním rozprávali o oslavách Dňa mesta a poradil nám ako to máme robiť čo najlepšie a prezentovať aj krásne a dobré veci, ktoré v rámci investičných projektov robíme pre skvalitnenie života v Košiciach. Ďakujem aj sponzorom, vďaka ktorým by nebolo možné upiecť nielen tento makovník, ale ani zorganizovať celé oslavy,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Foto: archív mesta Košice

Okrem Košického makovníka 2024 prinesie utorok v centre mesta aj ďalšie zaujímavé podujatia v rámci osláv Dňa mesta ako je napríklad Trh tradičných remesiel, Stavanie mája, alebo ďalšie. Bližšie informácie o ďalších programoch osláv nájdete tu.

tlačová správa

Pridajte komentár