fbpx
INDEX MAG
VSM_Poklady archeologov
Zdroj: archív VSM

Múzeum vystaví archeologické nálezy nevyčísliteľnej hodnoty

Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, je hrdé na svoju dlhoročnú archeologickú činnosť, a preto otvára 18. mája 2024 výstavu s názvom Poklady archeológov v prúde času. Jej vernisáž sa uskutoční 16. mája 2024 o 17:00. Archeologické nálezy nevyčísliteľného kultúrneho a historického významu budú vystavené v Historickej účelovej budove VSM do mája nasledujúceho roka.

Pre archeológa je každý z nálezov malým pokladom, ktorý odhaľuje um jeho tvorcu, vzťah vtedajších ľudí k umeniu a zároveň ich každodenný život. Dokonalosť a krása týchto výrobkov nás ohromuje aj po toľkých rokoch. Dodnes ich skúmame, učíme sa z nich a sú pre nás stálou inšpiráciou,“ hovorí kurátor výstavy Ján Rákoš.

Digitálny audio sprievodca

Návštevníci spoznajú nielen príbehy pamiatok z dávnych dôb, ale aj ľudí, ktorí ich vytvorili a formovali dnešný svet.  Oboznámia sa so životom starých národov – Keltov, Germánov či Avarov, dozvedia sa množstvo zaujímavých informácií o stredovekom pochovávaní, zbrojárskom umení a spôsobe odievania v 18. a 19. storočí.

Najvzácnejšie a najkrajšie nálezy budú doplnené o práce študentov zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu z Hodruše-Hámrov. „Títo novodobí majstri umeleckého remesla predstavia repliky šperkov a zbraní z rôznych období. Celý zážitok naviac umocní digitálny audio sprievodca, ktorý prezradí rôzne zaujímavosti k vystaveným exponátom,“ dodáva kurátorka výstavy Mária Kundrátová.

Návštevníci výstavy, ktorí sa nechajú strhnúť prúdom času, spoznajú umenie a životy našich predkov a zaiste budú žasnúť aj nad zručnosťou súčasných umelcov.

Pridajte komentár