fbpx
INDEX MAG
prvý let do Zadaru
Foto: A. Bercik

Sen sa stal skutočnosťou. Z Košíc sa už lieta do Zadaru

Prvý let spoločnosti Ryanair na očakávanej linke Košice – Zadar odštartoval z košického letiska v nedeľu 2. júna popoludní, po tom, čo tu premiérovo pristál Airbus320 zo Zadaru. Nová linka bude do 29. septembra premávať dvakrát týždenne – v stredu ráno a v nedeľu popoludní.

Východniari prejavili svoju radosť z nového leteckého spojenia aj tým, že bol let vypredaný, resp. jeho obsadenosť bola 99 percent.

„Je to pre nás ako letisko naozaj úžasná správa, keďže sme sa dlhodobo snažili o to, aby východné Slovensko bolo spojené s Chorvátskom. Po rokoch sa nám podarilo prehovoriť Ryanair a naša radosť je obrovská. Dnes je lietadlo plné, ďakujeme, užívajte si to a zopakujte si výlet aj viackrát. Viete si do Zadaru odskočiť či už na 3-4 dni ako ochutnávku leta alebo na týždeň i viac,” netajil radosť Tomáš Jančuš, člen predstavenstva a zástupca výkonného riaditeľa z Letiska Košice.

Vľavo Aleksandar Heina, veľvyslanec Chorvátska v SR, v strede maskot Letko a vpravo Tomáš Jančuš, člen predstavenstva a zástupca výkonného riaditeľa z Letiska Košice. Foto: A. Bercik

Snaha o letecké spojenie s Chorvátskom trvala 7 rokov

Prezradil nám, že trvalo vyše sedem rokov presviedčania a hľadania, kým sa “dielo” podarilo.

„Boli sme dlhodobo presvedčení o tom, že Slováci radi dovolenkujú v Chorvátsku a toto letecké spojenie tu jednoznačne chýba. Ale presvedčiť letecké spoločnosti v konkurencii iných silných európskych metropol bolo náročné. No podarilo sa to a som presvedčený o tom, že Ryanair jednoznačne zbadá, že toto letecké spojenie má svoj zmysel a bude naplnené, pretože už teraz na začiatku júna je lietadlo plné.”

Pevne verí, že práve týmito dvoma spojeniami za týždeň dokážeme, že Slováci vedia aj lietať do Chorvátska, nielen cestovať autom, a že toto spojenie bude trvalé a jeho frekvencia sa bude len a len znásobovať.

Foto: A. Bercik

Mladá mamička chodievala 26-rokov autom, teraz si užila let

Medzi cestujúcimi prvého letu sme zastihli aj sympatickú mamičku s dvojročnou dcérkou, ktorá sa už nevedela dočkať dovolenky.

„Hneď som vedela, že toto letecké spojenie využijem. Čakali sme na túto možnosť už ako na soľ. Sme naozaj veľmi radi, že sa to spustilo. Letíme na 10 dní na ostrov Pag. Manžel ostal doma. Tešíme sa na slnko, na more. Počasie by malo byť v pohode. 26 rokov chodievame pravidelne na to isté miesto – od mojich piatich rokov. Vždy sme chodili autom, tak sa teraz tešíme, že to bude šup-šup,” prezradila nám.

Dievčatá sa už dovolenky nevedeli dočkať. Mierili na ostrov Pag. Foto: A. Bercik

Veľvyslanec Chorvátska v SR to vníma ako win-win situáciu

Svoju radosť netajil ani Aleksandar Heina, veľvyslanec Chorvátska v SR.

Chcem v prvom rade vyjadriť spokojnosť a nadšenie, že tu dnes máme prvý let, ktorý spája krásny región východného Slovenska s malebným Zadarom. Toto letecké spojenie je aj dôkazom toho, že sa posilňujú vzťahy medzi Chorvátskom a Slovenskom… Vlani navštívilo Chorvátsko vyše 520-tisíc turistov zo Slovenska a verím, že aj vďaka pravidelnej linke Košice – Zadar bude toto číslo ešte väčšie a stále viac Slovákov bude mať možnosť obdivovať krásy Chorvátska i tisícich chorvátskych ostrovov,” vyjadril svoju radosť veľvyslanec a zdôraznil, že všetci Slováci sú v Chorvátsku vždy veľmi vítaní. „Som veľmi rád, že Chorvátsko a Slovensko majú nadštandardné excelentné vzťahy a som vďačný, že obyvatelia východného Slovenska majú možnosť prísť do Chorvátska za jedinú hodinku a nemusia únavne cestovať autom. Doteraz nás ročne navštevovalo 10 percent vašej populácie a verím, že sa tento počet teraz navýši. Tiež nepochybujem, že aj Chorváti prídu do Košíc. Je to win-win situácia,” dodal.

Foto: A. Bercik

Letný letový poriadok pre linku Zadar –  Košice – Zadar od 2. júna do 29. septembra 2024:

DeňOdlet zo ZadaruPrílet do  KošícOdlet z  KošícPrílet do Zadaru
Streda06:0007:3007:5509:25
Nedeľa15:5517:2517:5019:20

Pridajte komentár