fbpx
INDEX MAG
Jana Kuriláková
Foto: Instagram janakurilak

Naj podnikateľka Košického kraja Jana Kuriláková z Kura Collection: Neviem si predstaviť mať s niekým v práci konflikt

Ukončila štúdium na strojníckej fakulte, no rovno z nej si šesť rokov odskočila “užívať si” materskú dovolenku. Počas nej si vymyslela podnikanie, do ktorého sa vrhla rovno “po hlave” – bez mimoriadnej finančnej injekcie, so starým šijacím strojom a hlavou plnou nápadov. Za sedem rokov sa jej podarilo z nuly vypracovať na jednu z najúspešnejších slovenských návrhárok s nezameniteľným štýlom. Jana Kuriláková a jej Kura Collection získala v týchto dňoch ocenenie Inovačného centra Košického kraja v kategórii Najlepší podnikateľ/podnikateľka Košického kraja.

Na vás je veľmi sympatické to, že ste začínali v podstate od nuly. Nemali ste na začiatku nejakú veľkú finančnú injekciu, váš štart bol akoby na kolene – starý šijací stroj a odhodlanie. Teraz,  s odstupom rokov, keď viete, čo to obnáša, išli by ste do toho zase?

Určite. Rozhodne. To bolo na tom podľa mňa veľmi pekné a celé ma to nesmierne bavilo. Nemala som kvázi ani žiadnu víziu, vôbec som si nevedela predstaviť, kam to môže zájsť, kde to môže dospieť. Teraz to bude sedem rokov a ani vo sne mi na začiatku nenapadlo, že to môže byť až takto. Išlo to všetko spontánne. Začala som s piatimi modelmi z jednej kolekcie a dopyt ma prinútil to celé rozširovať, založiť si postupne e-shop, prenajať si priestor, zamestnať ľudí. Lebo najprv som chodila len za krajčírkami, ktoré šili doma.

Foto: Instagram kura_collection

V roku 2020 ste získali cenu Najlepší začínajúci podnikateľ a v týchto dňoch ocenenie Inovačného centra Košického kraja Najlepší podnikateľ. Je to len odstup štyroch rokov a kvázi zo základného ste sa vypracovali na to najvyššie, čo sa tu dá.

Áno, ale toto ocenenie bolo teraz v rámci Košického kraja, a začínajúci podnikateľ  v rámci celého Slovenska. Čiže to malo tiež pre mňa ohromný význam a, samozrejme, veľmi som sa tešila aj teraz. Ja si neverím asi až natoľko, že by som vôbec niečo takéto predpokladala či očakávala.

Na to, že si neveríte, žnete už aj medzinárodné úspechy, čo je úplne super. Myslíte si, že je to vo veľkej miere aj šťastie?

Celkom určite tam bolo od začiatku aj šťastie. A je to aj zásluha sociálnych sietí – Instagramu,  pretože som ho mala ešte pred začatím podnikania  ako osobný dobre rozbehnutý. Bez toho sa to podľa mňa v dnešnom čase dá len veľmi ťažko. Z môjho pohľadu máme veľmi veľa šikovných návrhárov po vysokej škole, ktorí to vedia robiť na úplne inej úrovni, ale nie sú dostatočne ohodnotení , lebo im sociálne siete nie sú blízke. No práve to vlastne predáva.

Spravujete si instagramový účet sama?

V podstate som začala úplne sama a teraz mi s tým už výrazne pomáhajú aj kolegynky. V súčasnosti už náš Kura Collection Instagram nie je taký osobný ako kedysi. Už tam nepridávam svoje úvahy, už je to viac obchodné.

Vy ste pôvodne vyštudovali technický smer. Čo konkrétne?

Strojnícku fakultu.

Foto: Instagram kura_collection

A nechceli ste niekedy pôsobiť  v tejto oblasti?

Nikdy som s tým nič nerobila, pretože som promovala tehotná.  Presne to sadlo tak, že som končila vysokú školu, rovno som išla na materskú, z nej na druhú materskú a potom  som už fakt bola v strese, že čo budem robiť, keď si zo školy nič nepamätám. Tých šesť rokov urobilo svoje. Napokon som si vymyslela toto podnikanie.

Pokračovanie na str. 2.

Pridajte komentár