fbpx
INDEX MAG
MyMachine Kolomko
Foto: archív Karpatskej nadácie/Petra Juhasová

Bazénový dom a lietajúci autobus? Pre šikovných žiakov žiadny problém

Bazénový dom, zábavný kužeľ, optimisticko-terapeutické inteligentné sedadlo, stojan na čítanie kníh prevracajúci stránky či lietajúci autobus. Detské vynálezy, ktoré vznikli vďaka nadaným deťom z Košického a Prešovského kraja, mohla verejnosť obdivovať vďaka Karpatskej nadácii v rámci nedávneho podujatia MyMachine EXPO Košice v priestoroch Univerzitnej knižnice TUKE.  

Deti zo základných škôl vymyslia, vysokoškoláci navrhnú dizajn a stredoškoláci vyrobia tak, aby bolo všetko funkčné – presne takto funguje koncept, ktorý má za sebou už 8 úspešných ročníkov. Keďže sa fantázii medze nekladú a deti vymýšľajú odvážne a vysnívané projekty, ich starší kolegovia to nemajú jednoduché. Museli sa popasovať napríklad s tým, ako vyrobiť bazénový dom či lietajúci autobus.  

5 tímov – 5 super vynálezov

Podujatia v Košiciach sa zúčastnilo 5 tímov. Detí bol na akcii neúrekom a všetci si chceli vyskúšať vynálezy na vlastnej koži.

Lietajúci autobus vymysleli deti zo základnej školy v Krompachoch. Vznášať sa mal vďaka héliovému balónu a poháňali ho malé vrtuľky na boku. Koncept vytvorili chlapci zo Strojníckej fakulty TUKE a úlohy výrobcov sa zhostili Študenti zo Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu Poprad.

Deti zo SZŠ Veselá škola v Prešove zase vymysleli stojan na knižku, ktorý sám prevracia stránky, takže sa čitateľ nemusí unúvať listovaním. Pomohli im študenti z Filozofickej fakulty UNIPO a produkt vyrobili študenti zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove.

Kreslo, ktoré zabaví, upokojí i lieči

Veľký záujem vzbudilo optimistické terapeutické inteligentné sedadlo. Malý výmyselníci chceli vyrobiť niečo, v čom sa napríklad v nemocnici bude človek cítiť príjemne, odbúra mu to stres, no zároveň ho to napríklad aj vyšetrí. A to sa aj naozaj podarilo. Pôvodne išlo o to spojiť robota, ktorý pomáha ľuďom v núdzi, terapeutického psa, ktorý lieči dotykom, pokémon roboguľu a teleport. Výsledkom napokon bolo kreslo v tvare psa, v ktorom sa deti teleportujú do svojho bezpečného priestoru, naučia sa základy prvej pomoci, zmerajú si tep či teplotu a zahrajú sa s pokémon hračkami alebo rôzne spoločenské hry. Nápad pochádzal od detí zo SZŠ Félix Košice, ktorým pomohli hneď študenti z dvoch univerzít – UNIPO aj TUKE, a výrobu mali pod palcom chlapci zo Strednej priemyselnej školy strojníckej na Komenského v Košiciach.

Foto: A. Bercik

„Bol to veľmi zaujímavý projekt, s ktorým nám pomohli dievčatá z vysokej školy. Miestami sme sa trápili s problémami, ale vyriešili sme ich. Aspoň máme nové skúsenosti. Najnáročnejšie bolo vyrobiť konštrukciu, aby bola dostatočne pevná aj bezpečná. A aby to deti bavilo. Ale podarilo sa, sú nadšené. Je to vlastne kreslo, kde sa deti cítia dobre a bezpečne, je plné hier, majú tu oximetre a teplomery, hojdá sa to a tak. Skĺbila sa terapia so zábavou… robili sme to dva mesiace,“ prezradil nám Samuel Bodnár zo SPŠ strojníckej v Košiciach.

Samuel Bodnár. Foto: A. Bercik

Ďalší vynález – zábavný kužeľ zase dokáže rozprávať i upratovať zároveň! Volá sa Kolomko a vie na povel hýbať rukami, presúvať sa, svietiť a opakovať, čo mu poviete. Vymysleli ho deti zo Základnej školy Dargovských hrdinov v Humennom, koncept navrhli chlapci zo Strojníckej fakulty TUKE a šikovná študentka z Filozofickej fakulty UNIPO a o výrobu sa postarali študenti zo Strednej odbornej školy technickej v Humennom.

Foto: A. Bercik

Prototyp novej hračky?

Päticu vynálezov uzatváral bazénový domček, ktorý vymysleli múdre hlavičky zo ZŠ Kúpeľná v Prešove, navrhli opäť študenti z UNIPO a TUKE a vyrobili študenti zo Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove.

„Výroba bola zdĺhavá, keďže sme všetko tlačili na 3D tlačiarni, čiže to zabralo dosť času – asi 4 mesiace. Tobogány sme vyrobili variabilné, dajú sa poskladať rôzne. Niečo ako LEGO. Mal to byť bazénový dom, je to skôr šmýkačka, ale tak nám to vysokoškoláci navrhli a my sme to vyskladali. (Smiech.) Spoje sú vlastne magnety, ktoré sme museli uchytiť a lepiť. Trošku sme to ozvláštnili hravou fontánkou…“ dozvedeli sme sa od Benedikta Sedláka zo Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove.

Foto: A. Bercik

Dekan Strojníckej fakulty TUKE Živčák: Je to unikátny projekt

„Mnohí z vás budú na našej škole študovať, aj keď o tom ešte neviete. Teší ma, že ste tu z rôznych škôl a rôznych krajov. Pustite si tvorivosť z uzdy, vy v živote môžete všetko. Aj preto, že máte skvelých rodičov a učiteľov, ktorí vás podporujú. Algoritmus, s akým šéfka Laura Dittel so svojím tímom funguje, je na svete unikátny. Prepája základné školy, stredoškolákov a vysokoškolákov aj s pedagógmi. Neexistuje žiadna podobná organizácia,“ netajil nadšenie z podujatia dekan Strojníckej fakulty TUKE.

„Dnes oslavujeme vašu tvorivosť už na 8. ročníku MyMachine. Tvorivosť, záujem a schopnosť vnímať a hľadať riešenia, všetky tieto zručnosti sú nesmierne dôležité pre vašu prítomnosť aj budúcnosť,“ zdôraznila Veronika Miškech Fričová z Karpatskej nadácie.

Foto v galérii: archív Karpatskej nadácie

Pridajte komentár