fbpx
INDEX MAG
Zakopané
Foto: A. Bercik

Zakopané – skvelý tip na víkend. Vyskúšali sme za vás

Leto nie je len o dovolenkách pri mori, ale aj o rôznych drobných výletíkoch, ktoré nás vytrhnú z každodennej všednosti. Čo takto vyraziť si na víkend do Zakopaného a užiť si tamojšiu výnimočnú atmosféru a gastronómiu? Vyskúšali sme to za vás.

Kurz 8. 7. 2024 bol 1 euro : 4,28 PLN.

Sotva dva dni vopred sme si pozreli možnosti ubytovania na booking.com a do oka nám padol hotel DW Kościelec v mimoriadne dobrej cene. Za noc s raňajkami pre dvoch, bezplatným parkovaním a wi-fi sme zaplatili 66 eur.

Foto: https://koscieleczakopane.pl/

Navyše to bolo na skvelom mieste – len pár metrov od centrálnej ulice Krupówki, ktorá je jednou z najznámejších ulíc celého Poľska. Hotel mal aj wellness za príplatok.

Foto: A. Bercik

Izba, logicky, nevynikala veľkosťou ani krásou, ale na prespatie v dvojhviezdičkovom hoteli úplne postačovala, navyše mala novo zrekonštruovanú kúpeľňu. Raňajky boli naozaj pestré, nechýbali párky, praženica, palacinky, paštéta, rôzne mäsové a syrové nárezy a podobne. Hotel pôsobil zvonku krásne, mal romantický areál, kde nechýbali ani preliezky pre najmenších.

Detský raj na Gubałowke

Keďže sme si išli prioritne oddýchnuť, neabsolvovali sme tentoraz žiadnu túru ani na Kasprowy Wierch, ani na Gubałowku. Jednoznačne však bez detí odporúčame to prvé. Je to určite najznámejší a najnavštevovanejší vrch poľskej časti Tatier. Vedie naň viacero turistických trás, ktoré v pohode zvládne aj začiatočník. Do výšky 1987 m n. m. vás však vyvezie aj lanovka. Hore navyše super varia, určite vyskúšajte. A samotné výhľady budete rozhodne milovať.

V prípade, že však so sebou máte menšie ratolesti, vyjdite s nimi radšej, prípadne sa vyvezte lanovkou, na Gubałowku, kde ich čaká doslova milión lákadiel, možností občerstvenia, suvenírov i atrakcií.

Pivo na Krupówki za 17 zlotých

Každého chlapa, a nielen jeho, určite zaujíma cena piva. V priemere sa pohybuje okolo 17 zlotých a okrem tradičných miestnych pív zoženiete aj Plzeň. Long drinky sa pohybujú v cenách okolo 35 zlotých. Všade sa na vás usmievajú rozmanité šišky a donuty v cene od 8 do 10 zlotých – v závislosti od plnky.

Foto: A. Bercik

Keďže je leto, na každom kroku si viete kúpiť zmrzlinu. Kopček stojí od 7 do 9 zlotých. My sme natrafili napríklad aj na zmrzlinu s príchuťou grilovaného oszczypka s brusnicovou omáčkou, no nenašli sme odvahu ochutnať ju. (Smiech.) Zato okrem tradičných príchutí nájdete v pohode aj višne bez cukru a rôzne stopercentné sorbety.

Foto v galérii: A. Bercik

Výnimočný bigoš

V Poľsku určite nesmiete zabudnúť ochutnať bigoš. Nezabudli sme ani my. Za 27 zlotých sme dostali obrovský tanier naozaj skvelého jedla so 4 krajcami chleba, ktoré bolo plné mäsa, klobások a húb a doladené do dokonalosti. Hoci ho mali v menu medzi polievkami, neobsahoval ani kvapku tekutiny, skôr išlo o prívarok. Navyše nám do uška hrala trojica muzikantov, ktorá je každý večer ozvláštnením reštaurácie. Pokiaľ pôjdete okolo, rozhodne sa zastavte v Karczme Goraleczka v strede Krupówki. Neoľutujete.

Po čase sme mali pocit, že sa miestni predajcovia trošku zlepšili aj v ponuke suvenírov. Či už hľadáte originálnu magnetku, dizajnové ponožky alebo pekných plyšákov, určite si vyberiete. Na konci Krupówki navyše nájdete veľké trhovisko Gubałowka s množstvom remeselných a iných výrobkov. Práve tu nájdete potom aj stanicu lanovky na vrch Gubałowka.

Foto: i-tatry.pl

Zakopané je skvelé aj v lete

Hoci je v meste veľa turistov, k dispozícii je aj veľa podnikov a reštaurácií, takže voľné miesto určite nájdete. Ak sa chcete najesť veľa a kvalitne, nemusíte zamieriť hneď do najdrahších podnikov. Chutné jedlá a osviežujúce domáce limonády nájdete aj v menej vychytených reštauráciách, kde sme mali šťastie na milú obsluhu a veľké porcie. Ceny sú rozhodne porovnateľné s našimi, za 45 zlotých si viete objednať naozaj skvelé jedlo. My sme zhodnotili, že v lete sa nám hádam Zakopané páči ešte viac ako v zime. Sedieť s nápojom na slniečku na terase podniku na 3. poschodí na Krupówki 40 a kochať sa výhľadom je na nezaplatenie.

Čo sa týka nakupovania, butikov tu až tak veľa nenájdete. Nájdete tu aj známe značky, ale nie je to nič mimoriadne, kvôli čomu by ste tu mali prioritne vycestovať.

Atrakcie pre najmenších

Pri návšteve Zakopaného určite neobíďte ani rozľahlý park Rówień Krupowa, kde sa dokonale zrelaxujete. Nájdete tu množstvo lavičiek na oddych aj stánky s drobným občerstvením.

Ak ste na výlete s deťmi, vezmite ich do múzea voskových figurín, do mini zoo s papagájmi, pri ktorých sa môžete voľne pohybovať a kŕmiť ich, na bobovú dráhu, do myšieho domčeka či domu hore nohami, alebo len do akvaparku.

Parkovné v centre sa pohybuje okolo 25 zlotých za deň, no ak necháte auto pri ubytovaní ako my, máte po probléme.

Rozhodne odporúčame „zmeniť vzduch” a vyraziť si na výlet, ktorý vám určite zlepší náladu.

Text obsahuje osobné skúsenosti a názory autora. Vydavateľ nezodpovedá za úplnosť, aktuálnosť, správnosť a pravdivosť publikovaných informácií.

Pridajte komentár