fbpx
INDEX MAG
peniaze
Foto: Platy.sk

Platy na východe Slovenska: Koľko zarábame v krajských mestách a koľko mimo nich?

Hlavné mesto kraja zvykne ponúkať viac pracovných príležitostí aj vyššie platy. Inak to nie je ani na východe krajiny. Najnovšia analýza dát portálu Platy.sk sa pozrela na to, aké sú platové rozdiely v krajských mestách a mimo nich na najinzerovanejších pozíciách na najväčšom pracovnom portáli Profesia.sk v Košickom a Prešovskom kraji. Najväčšie rozdiely sú u procesných inžinierov a inžinierok a klientskych pracovníkov a pracovníčok.

Medzi pozíciami, na ktoré tento rok firmy v Košickom kraji najčastejšie hľadali cez portál Profesia.sk posily, patria predavači, operátori výroby a odborní predajcovia, ale v najdopytovanejšej desiatke sú aj robotníci či kontrolóri kvality. Vo všetkých prípadoch je na základe dát portálu Platy.sk rozdiel v priemernej základnej mesačnej mzde v krajskom meste a mimo neho. Platy v Košiciach sú oproti zvyšným mestám a obciam vyššie o desiatky eur.  

Spomedzi desiatich najžiadanejších pozícií je najväčší rozdiel v prípade procesných inžinierov a inžinierok. Priemerný základný plat v Košiciach je 1 800 eur, mimo krajského mesta o stovku menej. Takmer 70-eurový rozdiel v platoch je u operátorov výroby a odborných predajcov. Predavačky a predavači zrobia v krajskom meste v priemere o 66 eur viac. 

Najmenší rozdiel je v prípade najdopytovanejších pozícií v Košickom kraji u robotníkov, ktorí v krajskom meste zarábajú v priemere o 37 eur viac ako mimo neho.  

V susednom Prešovskom kraji je tento rok najväčší dopyt po predavačoch, obchodných zástupcoch a odborných predajcoch. Spoločnosti cez najväčší pracovný portál hľadali nových kolegov a kolegyne veľmi často aj na pozície skladníkov, klientskych pracovníkov či čašníkov a čašníčok.  

Klientski pracovníci a pracovníčky majú podľa dát z Platy.sk v Prešove priemerný základný mesačný plat 1 230 eur, mimo krajského mesta zarábajú na tejto pozícií zamestnanci a zamestnankyne o 70 eur menej, čo je pri najdopytovanejších pozíciách najväčší rozdiel. Podobný rozdiel portál eviduje aj pri operátoroch výroby a odborných predajcoch. U čašníkov a čašníčok je rozdiel iba 30-eurový. 

Novú prácu nájdete aj na Profesia Days

Už budúci týždeň, v stredu 23. a vo štvrtok 24. októbra, sa v košickom Kulturparku uskutočnia Profesia daysNajväčší festival príležitostí zavíta do metropoly východu po šiestykrát a opäť ponúkne bohatý program pre všetkých – nielen záujemcov o novú prácu, ale aj tých, ktorí nad zmenou neuvažujú, no chcú získať nové zručnosti alebo si vypočuť zaujímavé diskusie.  

Témami tohtoročných Profesia days Košice budú budúcnosť práce na východnom Slovensku, ako byť v bezpečí v online priestore, prepojenie pracovného a súkromného života, zladenie materstva a kariéry či spolupráca s mladými ľudmi.  

Zóny Skill Lab a Skill Session ponúknu množstvo workshopov od skúsených odborníkov a odborníčok. Návštevníci a návštevníčky sa budú môcť zlepšiť v práci s umelou inteligenciou, v uplatňovaní svojich talentov, inšpirujú sa, ako prichádzať s originálnymi nápadmi a mnoho ďalšieho. Na Profesia days sa predstaví takmer 60 vystavovateľov.  

Brány Kulturparku sa otvoria oba dni o 10:00, v stredu budú vystavovatelia aj diskusie pre návštevníkov pripravené do 19:00, vo štvrtok sa skončia o hodinu skôr vyhlásením Naj vystavovateľov. Vstup na podujatie je, ako vždy, zadarmo, potrebné je zaregistrovať sa. Odporúčame tak urobiť online, aby sa návštevníci a návštevníčky vyhli radom pri vstupe, no je to možné aj na mieste.

tlačová správa

Pridajte komentár