fbpx
INDEX MAG
kampus
Foto: archív PSK

Vznikol prvý stredoškolský kampus v Prešovskom kraji

V Spojenej škole na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni Prešovský kraj vybudoval prvý stredoškolský kampus. Vznikol tu unikátny komplex vzdelávania, ktorý prepája široké spektrum oblastí od obchodu a služieb, cez remeslá i gastrosféru a po novom už aj techniku či strojárstvo.

Prvý školský kampus v Prešovskom kraji tvoria organizačné zložky Obchodná akadémia a SOŠ techniky, gastronómie a remesiel, pričom jej súčasťou je i Elokované pracovisko v Lomničke s odbormi v lesnej a stavebnej výrobe i v potravinárstve. Technické odbory najnovšie pribudli vďaka začleneniu SOŠ technickej, ktorá sa stala súčasťou spojenej školy od 1. septembra.  

Vzdelávací kampus zároveň prešiel aj rozsiahlou modernizáciou. Stalo sa tak v rámci iniciatívy Catching-up Regions v spolupráci s expertmi Európskej komisie a Svetovej banky. Stavebná časť projektu zlepšenia školskej infraštruktúry si vyžiadala celkovo 8,9 mil. eur, ďalších 1,9 mil. eur smerovali do novej techniky a materiálneho vybavenia. Financovanie bolo zabezpečené z európskych fondov, štátneho rozpočtu a zdrojov zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja, ktorého vklad do tejto investičnej akcie predstavoval 2,3 mil. eur. 

Foto: archív PSK

Škola 21. storočia

„Myšlienka kampusu vznikla pred piatimi rokmi s obavami, či tento náš odvážny zámer naplní očakávania verejnosti, učiteľov i žiakov. Našli sme súlad medzi všetkými zainteresovanými, vrátane krajských poslancov za okres a prvé stredoškolské mestečko je na svete. Dnes tu máme kvalitnú strednú školu 21. storočia v reprezentatívnych priestoroch a špičkovým vybavením, ktorá spĺňa všetky požiadavky pre podnetné, tvorivé a moderné vzdelávanie mladých ľudí, ktorí budú tak lepšie pripravení na reálny život a trh práce. Je pre nás kľúčové v nastavených synergických investíciách pokračovať aj ďalšími investičnými i mäkkými aktivitami,“ povedal v rámci prezentácie výsledkov projektu predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Foto: archív PSK

V rámci modernizácie priestorov v sídle na Jarmočnej ulici, kde bolo preinvestovaných 5,5 mil. eur, sa tu vybudovala nová prístavba s dielňami pre cukrársku výrobu a výučbu barbeque. Obnovili sa i dielne pre stolárov, kaderníkov či budova teoretického vyučovania, ale aj jej kuchyňa a  gastroprevádzka. Zásadnou úpravou prešla budova internátu, ktorého súčasťou je cvičný hotel s modernými izbami a s priestormi recepcie s kartovým systémom, kde sa vzdelávajú žiaci v oblasti hotelierstva. Škole pribudli oddychové zóny, nové športoviská a v podkroví multifunkčné konferenčné centrum.

Foto: archív PSK

Aktivity v Lomničke

Významnou modernizáciou prešlo taktiež pracovisko v Lomničke. Za 3,4 mil. eur sa tu postavil nový objekt pre praktické vyučovanie. Ďalších 500-tisíc eur smerovalo do materiálno-technického vybavenia určeného pre odbory stavebná, lesná či potravinárska výroba. Okrem iného je to aj rúrová sušička pilín a  peletovacia linka, kde sa z odpadu vznikajúcom pri práci žiakov v odbore lesná výroba vyrábajú peletky ako zdroj vykurovania. Objekt by mal slúžiť ako náborové centrum pre podporu mladých ľudí zo sociálne-znevýhodneného prostredia a ich efektívne zapojenie do stredoškolského vzdelávania a do prípravy na trh práce.

Foto: archív PSK

„Aktivity v Lomničke predstavujú nový koncept takzvaného vzdelávania na pol ceste a otvárajú ďalšie možnosti získania kvalifikácie žiakov z rómskych komunít. Nová vzdelávacia infraštruktúra  ich môže motivovať k tomu, aby štúdium na strednej škole úspešne ukončili a prípadne v ňom pokračovali ďalej,“ zdôraznilŠtefan Chudoba, expert na oblasť odborného vzdelávania a prípravy zo Svetovej banky. Zároveň verí, že tento koncept začnú aplikovať ako príklad dobrej praxe aj iné školy v rámci podpory inklúzie v odbornom vzdelávaní a príprave. 

Foto: archív PSK

V stredoškolskom kampuse sa plánuje ďalšia takmer šesť miliónová investícia v podobe vybudovania technického pavilónu pre bývalú SOŠ technickú a jeho materiálno-technického vybavenia. Nové zázemie s dielňami pre techniku, elektrotechniku i strojárstvo by pritom malo vzniknúť do roku 2027. 

„SOŠ technická, ktorá do spájania škôl vstúpila, nič nestratila, kompletne zachované ostalo jej personálne zabezpečenie a vzdelávací proces, vstupom do kampusu iba získala. Mládež sa vzdeláva na unikátnom mieste, kde má všetko potrebné zázemie čo sa týka výučby, praktického vzdelávania, ale aj mimoškolských aktivít. Stala sa súčasťou moderného a bezpečného školského prostredia s poradenstvom a podporou pri štúdiu. Kým  tu postavíme avizovaný nový pavilón pre technické odbory, svoj odborný výcvik žiaci bývalej SOŠ technickej naďalej realizujú v priestoroch praxe na Levočskej ulici, teoretickú časť od septembra  už na Jarmočnej,“ upresnil Marián Poliščák poverený vedením spojenej školy. Zároveň dodal, že spojená škola s takmer 750 žiakmi a 111 zamestnancami sa fúziou škôl tak stala treťou najväčšou v kraji.      

Foto: archív PSK

Dnes už zlúčená SOŠ technická škola je zároveň zapojená do III. etapy Catching-up Regions a začali sa v nej implementovať aktivity národného projektu zameraného na aktualizáciu vzdelávacích programov, inováciu obsahov vzdelávania, tútoring a mentoring či na marketing, pričom tieto aktivity plynule prešli do spojenej školy. Aktuálne  až do konca roka 2027 je  pre jej technické odbory poskytovaná tiež odborná expertíza v rámci  Regionálnej platformy pre stredné odborné školstvo, a to zo strany zamestnávateľov, stavovských organizácii aj  akademickej obce.

tlačová správa

Pridajte komentár