EASTMAG
múčne červy hmyzomlsky.sk
Foto: hmyzomlsky.sk

Môžu sa múčne červy pridávať do potravín bez toho, aby sme o tom vedeli?

Múčne červy sú hovorovým označením lariev múčiara obyčajného. Ide teda o hmyz. Ten sa v krajinách EÚ považuje za tzv. novú potravinu a môže sa pridávať do konkrétnych kategórií potravín, informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované: hmyz nebol donedávna v krajinách Európskej únie vo významnej miere používaný na ľudskú spotrebu, a preto sa považuje za takzvanú novú potravinu.

REKLAMA

BENU lekáreň

Nové potraviny, ktoré sú povolené na umiestnenie na trh v Európskej únii, vedie a aktualizuje Európska komisia v Únijnom zozname nových potravín a od 10. februára 2025 k nim pribudla aj nová forma lariev múčiara obyčajného. Konkrétne ide o prášok z celých lariev múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) ošetreného UV žiarením (teda na únijný zoznam sa pridala iba nová forma hmyzu, nie jeho nový druh).

Aké druhy hmyzu sú zaradené v Únijnom zozname nových potravín?

mrazené, pastové, sušené a práškové formy larvy Alphitobius diaperinus (Potemník stajňový).

sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Tenebrio molitor (Múčiar obyčajný),

mrazené, sušené a práškové formy druhu Locusta migratoria (Koník sťahovavý),

sušené a práškové formy druhu Acheta domesticus (Svrček domový)

Chlieb, rožky, syry, dokonca i kompóty…

Prášok z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale iba do konkrétnych kategórií potravín, ako sú napr. chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky, ovocné a zeleninové kompóty.

Pre každú kategóriu potravín je zároveň stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku. Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac 4 gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením na 100 gramov potraviny. Použitie prášku z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením musí okrem toho zároveň spĺňať aj ostatné požiadavky na použitie, napríklad najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3 na 100 g potraviny a iné.

Ako budem vedieť, v ktorej potravine sa nachádza hmyz?

Tak ako pri doteraz povolených druhoch nových potravín, aj v prípade prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením platí pre výrobcov povinnosť uviesť túto prísadu na obale. Stanovený je aj presný názov, ktorý musia použiť: “prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením”.

Rovnaké pravidlá platia aj pre ostatné druhy hmyzu povolené na použitie ako nové potraviny.

Je použitie hmyzu v potravinách bezpečné?

Povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a prijatie vedeckých stanovísk týkajúcich sa bezpečnosti hmyzu.

Hmyz v potravinách však môže vyvolať alergické reakcie u ľudí s alergiami na kôrovce a výrobky z nich (napríklad krevety, raky, kraby, homáre, langusty) a na roztoče. Táto informácia sa tiež musí povinne uviesť na výrobku, a to v tesnej blízkosti zoznamu zložiek alebo, ak nie je uvedený zoznam zložiek, v tesnej blízkosti názvu potraviny.

Viac informácií o nových potravinách v EÚ nájdete na stránke ÚVZ SR.

tlačová správa

Pridajte komentár