EAST MAG

Na IT nemusíš byť génius, ale musíš si obľúbiť učenie

To je heslo, s ktorým Lenka Hlinková a Iveta Tonhauserová popularizovali IT sektor medzi študentkami základných škôl vo veku 11 až 15 rokov na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove. Event Dievča SPŠE v IT sa konal v utorok 18. júna 2019. Zúčastnilo sa ho 45 dievčat, pričom 5 z nich sprevádzali aj mamy.

Bol to pilotný ročník, ktorý vzišiel z iniciatívy riaditeľa SPŠE Slavomíra Kožára. Pociťuje potrebu vyššieho počtu dievčat študujúcich na škole. V súčasnosti zo zhruba 750 študentov tvoria dievčatá len 5 %. Verí, že zatraktívnením školy pre dievčatá bude počet uchádzačiek v budúcnosti stúpať, čo v konečnom dôsledku prinesie ešte kvalitnejších študentov a vyššiu diverzitu.

REKLAMA

V roku 2018 zastávali ženy na Slovensku len 12,3 % pozícií, ktoré sa priamo podieľajú na výrobe softvéru. Oproti roku 2016, kedy bolo Slovensko s podielom 9,2 % na chvoste EÚ, sa táto situácia mierne zlepšila, ale nemá dlhodobo rastúci trend. Ročne u nás vzniká 700 nových pracovných miest v oblasti informačných technológií a i keď celkový počet žien v IT každoročne rastie, ich pomer voči mužom kolíše a drží sa dlhodobo pod hladinou 14 %.

foto: SPŠE Prešov
80 % dievčat ovplyvní mama

Teší ma, že na event prišlo aj niekoľko mamiek. Babám sme vyrozprávali, na akých zaujímavých projektoch sme pracovali, čo všetko sa v IT dá robiť aj čo na to treba. No je dôležité komunikovať aj s rodičmi – až 80 % dievčat je totiž pri výbere školy ovplyvnené práve svojou mamou. Ak rodičia nemajú informácie, nečudo, že mnohí od štúdia technických smerov svoje dcéry odrádzajú. Dokonca aj napriek tomu, že informatika a technika patria medzi najžiadanejšie odbory na trhu práce,” vysvetľuje Lenka Hlinková.

Keďže rodičov zaujíma predovšetkým budúcnosť a uplatnenie ich detí, bolo potrebné priblížiť na stretnutí aj platové ohodnotenie. „Priemerný hrubý plat na Slovensku v roku 2018 bol 1 035 eur, no štvrtina ľudí zarába menej ako 650 eur, polovica do 850 eur. V IT je priemerný zárobok 1 700 eur a platy juniorov začínajú na tisícke. Žena v IT má teda tri veľmi dôležité veci do života. Profesionálnu budúcnosť, finančnú nezávislosť a časovú či geografickú flexibilitu,” doplnila Hlinková, ktorá počas materskej využíva možnosť práce z domu alebo na čiastočný úväzok.

foto: SPŠE Prešov
Väčšina povolaní budúcnosti dnes neexistuje

Iveta Tonhauserová, absolventka FEI TUKE so 14-ročnou praxou na pozícii softvérovej inžinierky, priblížila adeptkám na budúce IT-čkárky, ako vyzerá štúdium technických smerov. Programovanie je dnes súčasťou výučby už od 1. ročníka. Matematika zvykne byť veľkým strašiakom, no predmetov ako matematika, fyzika a elektrotechnika je na fakultách skutočne len nutné minimum. Navyše výberom svojho zamerania sa zloženie predmetov obmieňa. Zdôraznila, že technické zručnosti sú dnes požiadavkou pre mnohé zamestnania – tak ako je to v súčasnosti Excel, o pár rokov to budú základy programovania.

Profesionálky z IT dievčatám odhalili prognózy na vývoj trhu práce budúcnosti. Až 85 % povolaní, ktoré budú existovať v roku 2030, dnes vraj ešte neexistujú. Deväť z desiatich povolaní bude vyžadovať technické zručnosti. Napríklad DNA programátorka, špecialistka na klimatické zmeny, návrhárka autonómnych vozidiel, Blockchain analytička či inžinierka na recykláciu odpadu. Zámerne ich formulovali v ženskom rode. V roli technických pozícií máme totiž tendenciu predstavovať si len mužov, no nie je možné, aby celé spektrum technických povolaní pokryli muži, pretože tvoria len polovicu pracovnej sily.

Zbaviť sa zábran

Priestor v programe dostali aj súčasné študentky SPŠE v IT, ktoré zdieľali svoje pozitívne dojmy zo štúdia, úspechy zo súťaží či vtipné historky. Event uzavrela školská kariérna poradkyňa Anna Dlugošová a profesorky informatiky, ktoré venovali nádejným budúcim študentkám SPŠE aj praktické tipy, na ktoré predmety sa zamerať v prípade, že ich spomínané študijné odbory zaujali.

„Bolo vidieť, že dievčatá témy chytili za srdce. Mýtus, že technické smery sú len pre chalanov, sa pomaly, ale isto rúca. Pred časom ma oslovila jedna budúca maturantka s otázkou, či sa môže hlásiť na fakultu informatiky z gymnázia. Ten odbor jej pripadal najvhodnejší, no mala akési zábrany, či ho zvládne. Bála sa, že na takéto štúdium treba byť génius. Odtiaľ prišla inšpirácia na názov našej prednášky. Vnímam, že dievčatám to v škole páli veľmi dobre, no často potrebujú len povzbudiť a zbaviť sa toho perfekcionizmu, ktorý nás občas spomaľuje. Už teraz som zvedavá na to, ako sa zvýši počet dievčat na tejto škole o pár rokov. Verím, že dnešné vrúcne prijatie pána riaditeľa, profesoriek i starších študentiek či zaujímavosti z praxe od nás pomohli dievčatám zahodiť pochybnosti a vykročiť vpred smerom k svojej budúcnosti v technológiách,” uzavrela Lenka Hlinková.

foto: Ženský algoritmus

autorky článku: Edita Hilgartová & Lenka Hlinková

komentár: 1