EAST MAG
opravár auta
Zdroj foto: kurhan / Shutterstock.com

Autodiagnostika vozidla doma či v servise

Vozidlá disponujúce riadiacou jednotkou sú štandardom v modernom automobilovom priemysle. Tá má na starosti aj také záležitosti ako prevodovku, brzdy, motor a ďalšie časti. Vďaka nej získate informácie o štatistikách prevádzky či pamäti porúch. Na prístup k nim však budete potrebovať autodiagnostiku.

Čo získate autodiagnostikou?

Všetky spomenuté údaje dnes už získate práve pomocou autodiagnostiky slúži na odhalenie porúch a ich následné opravy. Výhodou je, že takto odhalíte aj tie poruchy, ktoré sa objavia sporadicky. Ak ste sa v minulosti spoliehali len na rozsvietenie kontrolky a následnú návštevu servisu, dnes to už nemusí stačiť.Medzi základné funkcie autodiagnostiky patrí aj emisná diagnostika alebo úprava nastavení riadiacich jednotiek.

Ako sa vykonáva?

Autodiagnostika sa realizuje tak, že mechanik napojí špeciálne zariadenie priamo na riadiacu jednotku vozidla. Na to slúži štandardný diagnostický konektor OBD II, ktorými disponujú už všetky moderné autá. Poznáme ale viac typov diagnostiky. Za profesionálnejšiu a komplexnejšiu považujeme tú v podobe profesionálneho prístroja s integrovaným špecializovaným softvérom so širokou paletou funkcií.

Doma či v servise?

Diagnostika môže zahŕňať veľké množstvo úkonov, ktoré budú prospešné nielen z pohľadu jazdných vlastností vášho vozidla, odzrkadlia sa aj na jeho dlhej životnosti. Kontrolou môžu prebehnúť výfukové a elektronické systémy, technický stav podvozku, hladina prevádzkových kvapalín, tesnosť motora či brzdový systém. Autodiagnostiku si dokonca môžete zakúpiť aj domov a poruchy odhaľovať svojpomocne. Oplatí sa to napríklad pri starších vozidlách a vodičoch, ktorí si tie svoje servisujú sami. V tomto prípade sa ale radšej poraďte s odborníkmi, či ste ju správne nastavili. Cena diagnostiky v servise záleží najmä od značky auta a samotného servisu alebo na tom, či pôjde o jej základné alebo komplexnejšie prevedenie.

Pridajte komentár