EAST MAG
FIRST Global Challenge - Tím zo Slovenska, kt. zabojuje na súťaži v Singapure

Slovenskí stredoškoláci patria k medzinárodnej špičke. S návrhom vodíkového domu sa dostali medzi 10 najlepších tímov sveta

Zabojujú o svetové prvenstvo súťaže FIRST Global Challenge už v októbri v Singapure

Päť mladých, šikovných ľudí – dvaja Adamovia, Andrej, Matej, Daniel, Marek, Gregor a Vladimír – tvorí tím, ktorý sa už teraz pripravuje na prestížnu medzinárodnú robotickú súťaž stredoškolákov FIRST Global, ktorá sa uskutoční v Singapure od 7. do 10. októbra. Ich robot je takmer hotový. Jeho finálna verzia bude pripravená začiatkom októbra a pôjde do boja so svetovými špičkami.

REKLAMA

Tento ročník FIRST Global sa nesie v znamení možností, ktoré nám dokáže efektívna výroba vodíka priniesť. Prípravy tímov z celého sveta boli zamerané na zostrojenie robotov a vytvorenie projektov určených na prácu s vodíkom.

Okrem stavby robota riešil tím celé leto aj prípravu inovačného projektu, ktorého zameraním bolo práve skladovanie vodíka pre účely uchovania energie v úplne energeticky samostatnom, tzv. off-grid dome. Na SlovakiaTech študenti predstavia aj svoj projekt, ktorý pripravovali aj v spolupráci s renomovanými slovenskými vedcami zo Strojárskej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Projekt je výnimočný nielen absorpciou vyrobeného vodíka pri izbovej teplote, ale aj využívaním tepelných strát v prospech vykurovania.

Slovenskej reprezentácii sa podarilo svojím nápadom prebojovať medzi 10 najlepších tímov sveta a svoj projekt budú môcť predstaviť naživo už o niekoľko dní, konkrétne 7.-10. októbra, v Singapure.

Každý rok sa nadšenci pre vedu a techniku vo veku 14 až 19 rokov stretávajú, aby sa pustili do konštrukcie, dizajnu a programovania robotov. A Slovensko je opäť na mapách svetových talentov! Tímy z viac ako 180 krajín sa každý rok v inej krajine stretávajú na FIRST Global Challenge, aby riešili najväčšie globálne problémy. „Všetci sme na jednej lodi. Sme jeden tím. Toto je naša príležitosť spojiť sily a riešiť problémy, ktoré by sme nikdy sami nedokázali,“ poznamenáva gymnazista Vladimír, ktorý nás už čoskoro pôjde reprezentovať do Singapuru.

Práve teraz je tím Slovenských stredoškolákov vo fáze záverečných úprav svojho robota, aby v Singapure dokázal plniť svoju úlohu spoľahlivo a efektívne. K ich nezabudnuteľnej ceste sa môžete pridať tým, že prídete na konferenciu SlovakiaTech, ktorá sa uskutoční v utorok a stredu 19.-20. septembra 2023 v Košiciach.

tlačová správa

Pridajte komentár