EAST MAG
Elektroodpad
Foto: shutterstock.com

V sobotu je Medzinárodný deň elektronického odpadu

Každý rok si 14. októbra pripomíname Medzinárodný deň elektronického odpadu. Jeho cieľom je upozorniť na čoraz vážnejší problém elektronického odpadu a podporiť zodpovedné nakladanie s ním. Tohtoročné motto “Môžeš recyklovať čokoľvek, čo má kábel, batériu alebo zástrčku” nás všetkých vyzýva k jednoduchému, ale dôležitému kroku v ochrane našej planéty.

A hoci to môže znieť kontraintuitívne, aj zaobstaraním telefónu môžeme proti elektroodpadu zabojovať, napríklad keď sa rozhodneme kúpiť si repasovaný mobil namiesto nového a svoj starý telefón predať a poslať ho tak späť do obehu a nie na skládku.

REKLAMA

Elektronický odpad je už ťažší ako Veľký čínsky múr

Na svete sa každoročne produkuje stále väčšie množstvo elektronického odpadu. Podľa OSN bude v roku 2023 na svete vyprodukovaných až 8 kg elektronického odpadu na jednu osobu. To znamená, že sa celosvetovo vyhodí neuveriteľných 61,3 milióna ton elektronického odpadu, čo prevyšuje hmotnosť Veľkého čínskeho múru. Na rozdiel od neho ale hory odpadu ďalej rastú. Elektronický odpad totiž netvoria len staré počítače a telefóny; ide o rozmanitú škálu mnohých elektronických zariadení, ktoré obsahujú vzácne materiály a nebezpečné látky, čo predstavuje ekologické riziko, pokiaľ sa nespracujú správne. Navyše odhady štatistikov hovoria, že v nespracovanom elektroodpade leží až 60 miliárd dolárov v materiáloch.

Koľko telefónov máš, toľkokrát si človekom?

Podľa štúdie Medzinárodnej asociácie zodpovedných producentov elektroodpadu (WEEE Forum), ktorú uverejnila BBC, je na svete 16 miliárd mobilných telefónov – a v Európe sa už takmer tretina z nich nepoužíva. Len v minulom roku ľudia vyhodili do bežného odpadu 5 miliárd telefónov. A práve tu sa otvára cesta, ako pomôcť planéte i peňaženke. Existujú spoločnosti, ktoré od ľudí odkupujú ich staré iPhony. Tie repasujú a až skutočne nepoužiteľné súčiastky ekologicky zlikvidujú. Profesionálne zrepasované telefóny potom predávajú. Takýto telefón má až o 78 % nižšiu uhlíkovú stopu a je až o 40 % lacnejší. Mnohé ďalšie dôvody, prečo zaobstarať repasovaný iPhone, popisuje napríklad spoločnosť Swappie aj vo svojom blogu. Keď telefón doslúži, väčšina jeho komponentov častokrát ešte funkčná je. Vzhľadom k tomu, z ako cenných surovín chytrý telefón pozostáva, je nelogické vyhadzovať ho celý, pokiaľ sa rozhodneme zaobstarať si nový model. Každý nákup repasovaného telefónu znamená menej výroby nových zariadení a zníženie uhlíkovej stopy, navyše ušetrí rovnaký počet emisií, ako keby sme vysadili jeden strom a nechali ho 10 rokov pohlcovať uhlík.

Kam s ním?

Všetci máme doma nepoužívané veci. Pokiaľ sú funkčné, je najlepšie ich darovať alebo predať. Pre tých, ktorí sú zruční, sa ponúka trend upcylingu, ktorý sa zameriava na pretvorenie starých vecí do nového, užitočného stavu. Avšak, niekedy už nie je iná možnosť, ako rozobrať staré zariadenie na materiály alebo súčiastky. Ako ale nakladať s elektronickým odpadom, alebo s odpadom, o ktorom neviete, ako ho správne spracovať?

  • Veľké elektrické spotrebiče vám prevezmú v zbernom dvore. V prípade, ak kupujete nový veľký spotrebič, v predajni vám musia vymeniť váš starý spotrebič kus za kus. 
  • Čo sa týka malých spotrebičov, taktiež ich môžete odovzdať v zbernom dvore alebo akejkoľvek predajni elektra a nemusíte si nič kúpiť. Týka sa to malých elektronických zariadení, ktorých vonkajší rozmer nepresahuje 25 cm. V mestských a obecných úradoch tiež bežne nájdete zberné červeno-biele kontajnery, kde môžete drobnú elektroniku vhodiť a bude starostlivo zrecyklovaná.
  • Použité batérie môžete odniesť do zberných dvorov alebo do elektropredajní, v ktorých je na to vyhradené miesto. Malý kontajner na batérie je obvykle aj vo väčších supermarketoch.

Medzinárodný deň elektronického odpadu nám pripomína, že môžeme jednoducho prispieť k ochrane našej planéty tým, že budeme zodpovedne nakladať s elektronickým odpadom a využijeme možnosti recyklácie alebo repasovania zariadení. Každý malý krok pomáha, a spoločne môžeme znížiť množstvo elektronického odpadu a zachrániť našu planétu pre budúce generácie.

tlačová správa

Pridajte komentár