EAST MAG
stromy ilustračka
Foto: archív Communication Lab

5 krokov k ochrane stromov, ktoré zvládne každý

Vedeli ste, že Deň stromov pripadá na 20. októbra? Ochrana lesov je čoraz dôležitejšia, veď trvalý nárast teplôt začíname pociťovať doslova na vlastnej koži. Tu je 5 krokov k ich ochrane, ktoré zvládne naozaj každý z nás. Dokonca existuje aplikácia, ktorá za vás vysadí reálny strom.

Stromy poskytujú úľavu od tepla nielen nám, ale celej Zemi. Sú našimi spojencami v boji proti zmene klímy, ktorú bez nich nedokážeme skrotiť – každý zasadený strom je v priebehu svojho rastu schopný absorbovať až 2 tony CO2, ktorý je zodpovedný za globálne otepľovanie. Bohužiaľ, práve v dôsledku globálneho otepľovania a sucha tento rok zhoreli rekordné plochy lesa v Kanade, Rusku a ďalších krajinách.

Chrániť staré lesy je efektívnejšie ako vysádzať nové

Je to obrovská škoda, ktorú nedokáže ihneď nahradiť novovysadený les. Chrániť staré lesy je pre záchranu klímy efektívnejšie, ako sadiť nové stromy. Najviac uhlíka totiž zadržiava starý les v pôde. Sadenie nových stromčekov je dôležité, no ešte dôležitejšou je ochrana stromov a lesov, ktoré už máme. Slovensko pritom patrí medzi najlesnatejšie krajiny v Európe s 41 % plochy pokrytej lesmi. Mali by sme im venovať špeciálnu pozornosť a zachovať tieto vzácne ekosystémy, ktoré sú najúčinnejšie v boji s klimatickou zmenou.

Nie každý z nás má však priestor a čas na aktivizmus v teréne. Nie sme ale ani bezmocní, naše spotrebiteľské správanie môže veľa ovplyvniť. Tu je 5 tipov, ako môžeme chrániť stromy a prispievať k záchrane klímy bez väčšej námahy z pohodlia domova:

Zmeňte svoje spotrebiteľské návyky – kupujte veci z druhej ruky

V dnešnej dobe sa otvára čoraz viac možností na nákup rôznych tovarov z druhej ruky, a to pohodlne a bezpečne. Oblečenie, knihy, či elektronika sa dajú predať aj kúpiť jednoducho v mobilnom telefóne. Kúpou produktov z druhej ruky prispievame k zníženiu dopytu po novom tovare a znižujeme spotrebu surovín, s ktorými je spojené odlesňovanie a produkcia CO2. Takéto spotrebiteľské rozhodnutie môže mať veľký dopad na prírodu.

Spoločnosť Swappie, ktorá sa venuje výkupu a predaju repasovaných smartfónov, vypočítala, že pokiaľ sa predĺži život smartfónu o 2 roky, ušetria sa tým 2 tony emisií. Zodpovedajúci prínos má život jedného vysadeného stromu počas 10 rokov. Kúpa sofistikovaných vecí z druhej ruky pritom nemusí byť rizikom pre spotrebiteľa – spoločnosť Swappie repasuje telefóny v 52 krokoch, čo zaisťuje ich kvalitu. Preto kupujúcim môže garantovať vrátenie peňazí bez udania dôvodu do 14 dní a navyše aj 12-mesačnú záruku.

Nekupujte výrobky s palmovým olejom

Palmový olej sa nachádza v mnohých potravinách, kozmetike a čistiacich prostriedkoch. Jeho masívna produkcia vedie k odlesňovaniu v oblastiach, kde rastú dôležité tropické lesy. Prestaňte kupovať výrobky obsahujúce palmový olej a podporujte alternatívy, ktoré nepoškodzujú najvzácnejšie lesy planéty.

Opatrne s papierom

Pre výrobu jednej tony obyčajného papiera je potrebných až 17 dospelých stromov. Preto papierom šetrite – preferujte digitálne noviny, inzerujte digitálne, neprijímajte v schránke papierové letáky, a keď už musíte niečo vytlačiť, používajte obojstrannú tlač alebo vytlačte viac strán na jeden (recyklovaný) hárok papiera. Použitý papier vždy zrecyklujte a uprednostnite kúpu výrobkov z recyklovaného materiálu. Znižujete tým tlak na lesy a šetríte prírodné zdroje.

Uprednostnite výrobky z dreva s označením FSC

Značka FSC (Forest Stewardship Council) zaručuje, že na výrobu produktov bolo použité drevo, ktoré nebolo vyťažené nelegálne a ktoré pochádza zo zodpovedne obhospodarovaných lesov. Hospodárenie v lesoch podľa princípov FSC musí byť trvalo udržateľné nielen z hľadiska environmentálneho, ale aj ekonomického a sociálneho.

V lesoch nesmie dochádzať k nadmernej ťažbe, vzácne lesy, ako napr. pralesy musia byť chránené, nesmie dochádzať k znehodnoteniu vzácnych území, ale ani vody, pôdy či iných environmentálnych hodnôt.

Zastavte prokrastináciu aj globálne otepľovanie – používajte aplikáciu Forest

Aplikácia Forest je nástrojom na zlepšenie produktivity a zároveň pomáha lesom. Môžete si v nej nastaviť čas, počas ktorého sa budete sústrediť na prácu. Počas tejto doby sa virtuálny strom v aplikácii začne rozrastať. Ak vydržíte pracovať a nevezmete telefón do ruky, strom vyrastie a aplikácia Forest za vás v spolupráci s Trees for Future vysadí skutočný strom. Porazíte tak naraz prokrastináciu aj globálne otepľovanie.

Na zastavenie globálneho otepľovania budeme musieť urobiť ťažké rozhodnutia s celospoločenským dopadom. No záleží na každom z nás. Každý krok k ochrane lesov je krokom k zachovaniu našej planéty.

tlačová správa

Pridajte komentár