EAST MAG
Slávnostné jedlo
Foto: Andrea Bercik

Máte doma výnimočný tradičný rodinný recept? Sem s ním

Košická župa hľadá Sto chutí Košického kraja, východniari môžu posielať tradičné recepty. Dobroty, ktoré pripravujú už generácie naprieč celým Košickým krajom, možno prihlásiť do 15. februára 2024 na adrese recepty@vucke.sk.

Kuľaša, perec, holubky či pirohy majú čestné miesta na stoloch východniarov už celé generácie. S obmenami ich pripravujú na Gemeri, Spiši, Above aj Zemplíne. Župa sa ich rozhodla po prvý raz v histórii pozbierať. Na svojich obyvateľov sa obracia s výzvou, ktorá spojí tieto tradičné chute regiónu v kuchárskej knihe Sto chutí Košického kraja.

„Dobré jedlo má v našej kultúre silné korene, veď napokon raňajky alebo večera sú často jedinou chvíľou počas dňa, ktorú trávi rodina spolu. V roku 2024 oslávi župa 100. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zozbierať tradičné recepty, bez ktorých si stolovanie nevedia predstaviť východniari už generácie. Keďže doposiaľ takáto kuchárka v našich končinách nevyšla, kniha receptov Sto chutí Košického kraja bude prvou svojho druhu,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

Knihu predstavia v apríli

Každý obyvateľ župy má možnosť prispieť svojou obľúbenou tradičnou maškrtou a nájsť tak v kuchárke aj svoje meno. Recepty je možné posielať do 15. februára 2024 na adresu recepty@vucke.sk. Potrebné je uviesť názov pokrmu, zoznam a množstvo potrebných ingrediencií, ako aj presný návod na prípravu. Taktiež poteší stručný popis tradície prípravy tohto jedla či iná zaujímavosť spájajúca sa s receptom. Fotografia finálnej dobroty je vítaná. Prihlásiť možno akýkoľvek recept – od tradičnej polievky cez hlavné jedlo až po dezert.   

Knihu receptov Sto chutí Košického kraja slávnostne predstaví Košický samosprávny kraj v apríli počas Župných dní pri príležitosti 100. výročia založenia Košickej župy.

tlačová správa

Pridajte komentár