EAST MAG
ilustračka pán s reprákom
Foto: shutterstock.com

Neviete si to bez nej predstaviť? Ako si s hlasitou hudbou poradí sluch?

Hudba je od nepamäti príjemným spoločníkom človeka. Konkrétne tóny a melódie vplývajú na našu myseľ a spôsobujú navodenie nálady. V niektorých prípadoch sa dokonca vďaka hudbe môžeme akoby preniesť do iného sveta, dokonca vyliečiť. Nadmerná hlasitosť však môže náš sluch trvalo poškodiť, pretože bunky v uchu sú veľmi citlivé. Dokonca aj dlhé telekonferencie v kancelárii môžu mať na náš sluch veľmi negatívny vplyv.

Ako v dnešnej dobe modernej techniky sluch pred možnými nástrahami chrániť a pritom neprísť o príjemný pôžitok z obľúbenej hudby alebo sledovania filmov?

Riziká dlhodobého pôsobenia hluku na náš sluch v bežnom živote

Strata sluchu spôsobená hlukom predstavuje podľa štatistických údajov druhý najčastejší typ straty sluchu, hneď po strate sluchu spojenej s vekom. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) vo svojich zisteniach dokonca identifikuje ako problém a potenciálny zdroj nebezpečenstva pre sluch a celkové zdravie nielen trvalý hluk z dopravy, ale aj hluk spojený s voľným časom.

Konkrétne sú to napríklad situácie, ktoré vyvolávajú stres v každodennom živote, ako sú návštevy koncertov, diskoték a intenzívne počúvanie hudby cez slúchadlá, pretože príliš vysoký akustický tlak môže citlivé zmyslové bunky v uchu poškodiť. Už pri hladine 85 decibelov môže byť hluk pre naše uši po určitú dobu nebezpečný, pričom možné následky zahŕňajú stratu sluchu, poruchy spánku, zvýšený krvný tlak a ďalšie.

Možno ste tiež nevedeli, že ak počúvate hudbu pri hlasitosti približne 105 decibelov, maximálny čas, v priebehu ktorého môžu vaše uši tolerovať tento hluk, je iba 18 minút denne, na čo vás našťastie dnes už upozornia najnovšie JBL slúchadlá alebo iné reproduktory v podobe obmedzenej hlasitosti na 85 dB. Ešte efektívnejšie však je ochrániť váš sluch jedným univerzálnym pravidlom.

Foto: shutterstock.com

Čím hlasnejšie, tým kratšie

Skvelým riešením, ako si vychutnať obľúbenú hudbu, je napríklad špičkový JBL reproduktor, pri ktorého používaní nie je akustický tlak na ucho tak silný. Oceníte aj dlhú výdrž jeho batérie a odolnosť proti vode i prachu IP67, vďaka ktorej si môžete užívať počúvanie aj na pláži počas dovolenky.

Ochrániť svoj sluch bez obmedzenia ale môžete aj pomocou pravidla 60/60, ktoré sa v praxi veľmi osvedčilo nielen pri počúvaní hudby cez slúchadlá. Pravidlo hovorí, že by ste mali, respektíve sa odporúča obmedziť denné počúvanie hudby na maximálne 60 minút pri hlasitosti nepresahujúcej 60 % maximálnej možnej hlasitosti.

Strata sluchu je veľmi nepríjemný stav, s ktorým sa žije veľmi ťažko. Aby ste sa preto takémuto scenáru vyhli, je vhodné myslieť pri počúvaní vašej obľúbenej hudby alebo vysokých tónov na svoj sluch a chrániť ho pri všetkých možných príležitostiach.

Pridajte komentár