EAST MAG
MUDr. Roman Totkovič
Foto: AGEL

Revolučná operačná metóda v Šaci: Ako jediní na Slovensku operujú deformity nohy bez jaziev

Nemocnica AGEL Košice-Šaca sa môže pochváliť ďalším úspechom na poli ortopédie. Primár Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny UPJŠ LF MUDr. Roman Totkovič realizuje unikátnu operačnú techniku ako jediný na Slovensku. Nová metóda prináša riešenie pre mnohé diagnózy na nohe, nezanecháva jazvy a výrazne skracuje čas rekonvalescencie.

Ortopedickí pacienti s deformitami nohy majú v Nemocnici AGEL Košice-Šaca možnosť podstúpiť zákrok pomocou novej unikátnej operačnej metódy. Ide o prevratnú techniku, ktorá sa inde na Slovensku zatiaľ nerealizuje. Technicky náročná operácia vyžaduje tréning a dobré teoretické vedomosti. Ako jediný ju vykonáva skúsený operatér špecializujúci sa na ortopédiu nohy a členka MUDr. Roman Totkovič, primár Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny UPJŠ LF.

Operačný výkon je realizovaný pomocou frézy, ktorá sa zavedie cez kožu prostredníctvom milimetrového rezu. „Týmto spôsobom je možné kosť píliť alebo frézovať a taktiež ju posunúť do nového postavenia. Následne sa kosť cez malý rez na koži fixuje skrutkou,“ opisuje postup novej operačnej techniky MUDr. Roman Totkovič. Metóda umožňuje operovať haluxy aj mnohé iné diagnózy. „Môžeme ňou riešiť takmer všetky deformity prednej časti nohy ako je vbočený palec, kladivkovité prsty a spadnutá klenba, ale aj problémy diabetickej nohy či achilovej šľachy. Túto miniinvazívnu metódu vieme použiť aj pri stavoch, kde by otvorená operácia ani nebola možná,“ uvádza primár.

Operácia je vhodná pre každého

Výhodou novej techniky v porovnaní s inými operačnými postupmi je šetrenie mäkkých tkanív, bezproblémové hojenie kosti, omnoho nižšie bolesti pacienta a časový faktor.

„Operácia spadnutej klenby a deformity prstov sa z trištvrte hodiny až hodiny skracuje na pár minút. Niekedy môže operačný výkon naopak trvať dlhšie, napríklad pri operácii vbočeného palca. Podstatnou výhodou je však menšie poškodenie mäkkých tkanív,“ vysvetľuje ortopéd. Ďalším benefitom operačného zákroku je fakt, že väčšinu jaziev po tejto operácii takmer nie je vidieť. Prítomná je iba niekoľko milimetrová jazva, ktorá vzniká z potreby zavedenia skrutky. Vďaka novej technike sa výrazne skracuje tiež doba rekonvalescencie pacienta. V závislosti od typu výkonu približne o tretinu času.

„Operácia je vhodná pre každého. Ak sa výkon dá urobiť iba cez kožu, môžeme túto techniku použiť u každého pacienta. Dokonca aj v prípadoch, kedy by otvorená operácia nebola možná. Metóda sa, samozrejme, naďalej vyvíja. Je závislá od technického pokroku na špeciálnych frézach a fixačných materiáloch, kde nás v budúcnosti čaká ešte veľký pokrok. O niekoľko rokov budú takéto operácie bežné a štandardné určite na mnohých pracoviskách,“ uzatvára primár Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny UPJŠ LF. 

A aké sú skúsenosti pacientov?

Pokračovanie článku nájdete na 2. strane.

tlačová správa

komentár: 1

  • Medicina velmi pokrocila. Je to naozaj velmi povzbudzujuce pre pacientov, ktori trpia deformitou nohy.Sama mam podobny problem, ale obavam sa zakrok podstupit kvoli diabetu.
    Zelam vela uspechov a istu ruku p.primarovi.