EAST MAG
MUDr. Roman Totkovič
Foto: AGEL

Revolučná operačná metóda v Šaci: Ako jediní na Slovensku operujú deformity nohy bez jaziev

„Diagnózu hallux valgus (vbočený palec) máme v rodine. Sestra si to dala operovať už pred rokmi. Okrem nej aj niekoľko ďalších známych. Všetci ma od zákroku odhovárali, lebo je veľmi bolestivý a stav sa zvykne po čase vrátiť. Pána primára mi odporučili kolegyne, ktoré tiež absolvovali operácie klasickým spôsobom. Mala som informácie, že to bude niekoľko centimetrový bočný rez, 6 až 10 stehov a zotavenie trvajúce približne dva mesiace,“ hovorí o pôvodnom očakávaní Mgr. Emília Matiašová.

MUDr. Totkovič s pacientkou pri kontrole. Foto: AGEL

„To, že som bola operovaná inou metódou som sa dozvedela až po zákroku. Bola som veľmi milo prekvapená, keď som pri prvej kontrole zbadala namiesto dlhej jazvy iba 4 malé dierky, ktoré už o pár týždňov nebolo takmer vidieť. Palec bol zarovnaný a čo bolo najlepšie, prebehlo to úplne bezbolestne. Stav bezprostredne po operácii aj následná rekonvalescencia. Analgetická som brala asi iba jeden deň aj to iba preventívne,“ zdieľa nadšenie z výsledku spokojná pacientka. O možnosti absolvovať zákrok inou než klasickou operačnou technikou nevedela. „Šla som do toho s tým, že to síce pretrpím, ale bude to stáť za to. Výsledok však prekonal očakávania. Som maximálne spokojná a odporúčam to každému. S pánom primárom som už konzultovala rovnaký nález aj na druhej nohe,“ uzatvára Mgr. Emília Matiašová.  

Foto: archív pacientky E. Matiašovej

tlačová správa

komentár: 1

  • Medicina velmi pokrocila. Je to naozaj velmi povzbudzujuce pre pacientov, ktori trpia deformitou nohy.Sama mam podobny problem, ale obavam sa zakrok podstupit kvoli diabetu.
    Zelam vela uspechov a istu ruku p.primarovi.