EAST MAG
Živé IT projekty
Foto: GlobalLogic Slovakia

Živé IT projekty majú víťazov. Jedna zo súťažných aplikácií už zachránila život

Veľkým benefitom je praktickosť projektov

Výkonná riaditeľka klastra Košice IT Valley Miriama Hučková hodnotí aktuálny ročník veľmi pozitívne.

„Veľmi vnímam posun k väčšiemu praktickému využívaniu projektov, na ktorých študenti robili. Videli sme riešenia, ktoré majú pomôcť zatúlaným psíkom, nevidiacim či chorým ľuďom. Naozaj ide o riešenia dlhodobých problémov, ktoré sa týkajú zraniteľných skupín ľudí. Veľmi sa teším, že študenti venovali dlhé mesiace štúdia práci na týchto projektoch.“

REKLAMA

Nevadí. že sme nevyhrali, ľudský život je oveľa dôležitejší”

Aplikácia First AED Assistant, ktorú študenti z Katedry počítačov a informatiky TUKE vytvorili v spolupráci so spoločnosťou GlobalLogic Slovakia, už zachránila život človeka. Náhla mozgová príhoda si vyžadovala okamžité oživovanie a vďaka aplikácii pacientovi prítomný záchranca dokázal správne poskytnúť umelé dýchanie a masáž srdca, vďaka čomu mu zachránil život.

Som nadšený. Vôbec mi nevadí, že sme nevyhrali, toto je oveľa dôležitejšie. Veríme, že naša aplikácia má veľký potenciál a chceli by sme ju rozšíriť nielen na Slovensku, ale i v Európe,” prezradil pre East Mag člen tímu Timotej Gally.

Timotej Gally – s mikrofónom. Foto: archív GlobalLogic Slovakia

Aktuálny ročník súťaže bol už 9. v poradí a úlohou jednotlivých projektov bolo pomôcť 3. sektoru, mestu a samosprávam zlepšiť život v regióne. Výstupom projektov bývajú najčastejšie softvérové prototypy vrátane informačných systémov, webových stránok, mobilných aplikácií, cloudových riešení či inteligentných rozhraní.

Viac sa dozviete v našej reportáži:

komentár: 1