EAST MAG
Živé IT projekty
Foto: GlobalLogic Slovakia

Živé IT projekty majú víťazov. Jedna zo súťažných aplikácií už zachránila život

Aktuálny 9. ročník projektu Živé IT projekty už pozná najlepších. V priestoroch Knižnice TUKE odprezentovalo 16 najúspešnejších tímov pred odbornou porotou svoju takmer polročnú prácu. Ocenených bolo napokon 6 najlepších a zo „zlatej“ priečky sa teší projekt Hand gestures/braile search engine/AI chatbot, ktorý zlepšuje na internete vyhľadávanie pre ľudí s poruchami zraku alebo sluchu.

Do aktuálneho ročníka sa zapojilo 34 subjektov a spolupracovalo s nimi spolu 200 študentov pod vedením 87 mentorov na 43 projektoch. Študenti z Katedry počítačov a informatiky, Katedry kybernetiky a umelej inteligencie a Katedry technológií v elektronike Technickej univerzity v Košiciach a z Ústavu informatiky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, pod vedením mentorov z IT spoločností a zadávateľov z tretieho sektora a samospráv, pracovali na témach, ktoré nie sú len biznisovo, ale aj rozvojovo efektívne.

REKLAMA
Foto: archív TUKE

Medzi súťažnými témami sa objavilo vytvorenie únikového alarmového systému pre zrakovo znevýhodnených v rámci objektu vysokej školy s využitím Raspberry Pi, rezervačný systém pre jazykové školy, aplikácia na prehľad ihrísk a športovísk, projekt, ktorý by mal uľahčiť samospráve dodržiavanie pravidiel parkovania alebo prototyp aplikácie virtuálnej čakárne, ktorá má dokázať, že pojem „čakáreň“ na poštách, v nemocniciach a úradoch by mal byť už minulosťou. Študenti tiež vylepšovali webový portál Východoslovenského múzea v Košiciach či geoportál KSK.

Víťazný tím “zlato” nečakal

Na prvom mieste sa umiestnil projekt Hand gestures/braile search engine/AI chatbot, vytvorený v spolupráci s firmou IBM Slovensko. Na druhom mieste AI podpora mapovania prístupnosti, vyvíjaná v spolupráci so spoločnosťou Siemens Healthineers a na treťom mieste projekt Kondička sa nedá požičať, na ktorom pracovali študenti v spolupráci s firmou Civitta.

Pokračovanie článku na ďalšej strane.

komentár: 1