EAST MAG
vystava-Praveke-saty-zo-zihlavy
Foto: ÚĽUV

Chcete vidieť praveké šaty zo 4-tisíc rastlín žihľavy? V Košiciach môžete

Šaty zhotovené výhradne z vlákna žihľavy dvojdomej, ale aj doplnky, ako napríklad topánky zo žihľavy, sieťka do vlasov, lykový plášť a mnohé ďalšie, sú výsledkom desaťročného intenzívneho výskumu a experimentov. Košická Galéria ÚĽUV na Mäsiarskej ulici hostí túto pôsobivú expozíciu Centra tradičných technológií z českého mesta Příbor do 27. septembra 2024.

Projekt Praveké šaty zo žihľavy sa zameriava predovšetkým na úžitkovú funkciu žihľavových textílií a ich praktické využitie v bežnom živote pravekého človeka – pri každodennej práci, zbere či love. Podľa autorov výstavy boli žihľavové šaty funkčným odevom, ktorý mal za úlohu chrániť a tiež hriať. „Pri ich tvorbe vychádzali z princípov výroby rohoží, ktoré v tom čase nachádzali široké uplatnenie aj pri zateplení príbytkov. Napriek tomu pôsobí strih šiat, ktoré vznikli zošitím dvoch rohoží pruhmi jelenice, nadčasovo. Ostatné doplnky využívajú praktické vlastnosti žihľavového vlákna v kombinácii s ďalšími prírodnými materiálmi, najmä lipovým lykom či lesnou trávou,” približuje koncept výstavy kurátor Václav Michalička.

REKLAMA
Foto: ÚĽUV

Všetky artefakty z výstavy vznikali experimentálnym spôsobom výhradne s použitím primitívnych remeselných techník, bez moderných technológií či kovových nástrojov.

Šaty vznikali vyše dvoch rokov

Práce na tvorbe šiat, odevných súčiastok a doplnkoch trvali viac ako dva roky a použitých na ne bolo približne štyritisíc rastlín žihľavy. A šaty nie sú len exponátmi – sú funkčným odevom, ktorý má vďaka dutému žihľavovému vláknu výborné izolačné vlastnosti.

Foto: ÚĽUV

„Aby sme ukázali čo najširšiu škálu artefaktov, ženský odev zo žihľavy predstavujeme v dvoch rovinách. Prvá – šaty pre ženu, ktorá sa venuje zberu, poľnohospodárskym prácam a ďalším činnostiam charakteristických pre mnohé archaické spoločnosti. Druhá rovina vznikla na základe nedávnych pohrebných nálezov a predstavuje ženu aj v pozícii lovkyne,“ dodáva kurátor.

Pridajte komentár