EAST MAG
Obývačka s TV
Foto: archív

Aké sú nové technológie v televíziách?

Kde sú tie časy, keď sa ľudia večer schádzali pri ohni, spievali pesničky a rozprávali sa. Dnes tento čas trávime inak, sledujeme obľúbené programy v televízii, ktorá má svoje miesto takmer v každej domácnosti. Kto ju nemá alebo si musí zaobstarať novú, toho by mohli zaujímať nové technológie, ktoré so sebou prináša dnešná doba.

Ponuka televízií je široká

Už dávno si novú televíziu nevyberáme medzi pár modelmi, ktoré by sme spočítali na prstoch jednej ruky, a ktoré sa líšili buď veľkosťou uhlopriečky alebo hrúbkou televízie, dnes je výber oveľa širší. Okrem veľkosti televízie a ceny sa líšia aj technológiami, ktorými disponuje, a práve na ne sa zameriame.

REKLAMA

LED, OLED, QLED a QNED TV alebo v čom je rozdiel?

Televízie boli ešte celkom nedávno pomerne náročné na priestor, zadná časť zaberala celkom dosť miesta. Ako sme potom obdivovali ploché televízie, ktoré mali obrovské rámy, ale ich rozlíšenie zas tak závratné nebolo. To všetko sa ale zmenilo s nástupom technológií OLED a QLED.

LED TV majú jasný obraz

Klasické ploché LED TV sú vybavené technológiou podsvietenia LED, majú LCD displej tvorený tekutými kryštálmi, ktoré pre lepší výkon využívajú práve LED podsvietenie. Vďaka tomu dosiahnu nulového úniku svetla a vyššieho dynamického kontrastu, ich ďalšou prednosťou je nižšia spotreba elektrickej energie a vyššia životnosť.

Foto: archív

QLED ako inovácia LED TV

QLED je skratkou z anglického Quantum dot Light Emitting Diode, ide o LED diódu, ktorá využíva kvantové body. Tie fungujú tak, že hneď ako ich zasiahne svetlo, začnú obratom vyžarovať živé farby ideálnej teploty a so zvýšeným jasom. Vďaka tomu si môžete vychutnať dokonalé farby aj doma. Vrstvu kvantových bodiek dopĺňajú ešte špeciálne modré svetlá, vďaka ktorým QLED TV dokáže vytvoriť to najčistejšie možné biele svetlo. Celkový výsledok je taký, že si budete aj doma pripadať ako v kine.

OLED technológia, celým názvom Organic light-emitting diode

OLED TV využívajú organickú diódu, ktorá sa vďaka použitým materiálom dokáže za pomoci elektrického prúdu osvietiť. Každá dióda je tak jedným pixlom alebo obrazovým bodom, produkuje svoje vlastné svetlo, vďaka čomu odpadá nutnosť použitia podsvietenia, ako tomu je u QLED. Čierna je tak skutočne čierna. Každá dióda pracuje samostatne, nie je závislá od ostatných diód, obraz tvoria milióny samostatných prvkov, ktoré sa rôzne rozsvecujú a zhasínajú.

Viete, že OLED technológiu využívajú značky ako LG, Sony, Panasonic alebo Philips, QLED potom Samsung?

QNED kombinuje všetky 3 zobrazovacie metódy

QNED technológia je absolútnou novinkou, vychádza z anglického quantum nano-emitting diode, čo znamená, že boli naraz použité všetky 3 technológie zobrazenia, teda Quantum Dot, NanoCell a Mini LED. Cieľom je sledujúcim ponúknuť veľmi vysokú kvalitu obrazu, vynikajúci kontrast, vysoký dynamický rozsah, širokú farebnú škálu, a teda aj jedinečný zážitok zo sledovania akéhokoľvek programu.

Pridajte komentár