EAST MAG
Peťo Radi
Foto: A. Bercik

Herec s Downovým syndrómom Peťo Radi: “Najlepšie je, keď sa ľudia pri potlesku postavia”

Peťo Radi má Downov syndróm. Myslíte si, že sa o seba nedokáže postarať? Tak si to zhrňme – Peťo účinkoval v úspešnom seriáli a aktuálne hrá v Národnom divadle, varí, fotí, ovláda karate, vyšíva a pomáha starej mame v záhrade. Snaží sa šetriť si na dom alebo auto, ako aj na svadbu. Prezradil nám, že nevestu si už vybral.

Tridsaťročný sympatický mladý muž zaujme už na prvý pohľad bezprostrednosťou a pozitívnym naladením. Počas nášho rozhovoru vyšíval, no debata o herectve ho očividne bavila. Hoci účinkuje v rôznych projektoch, jeho domovskou scénou je sociálne divadlo Hopi hope pri ArtEste.

REKLAMA

“Skvelé je, že môžem byť stále nejaká iná postava. Iný človek alebo aj vec. Seriál Druhá šanca bol asi zatiaľ môj najväčší úspech, ale mňa baví hrať všetko. Užívam si predstavenia ako Kráska a zviera, Ľadová kráľovná, O myšiach a ľuďoch, ale aj činohru Idioti v Národnom divadle,” vymenoval nám Peťo.

Nemá problém ani s maskami, dokonca sa mu veľmi páčia. “V hre Kráska a zviera hrám kráľa i zviera. To je super, lebo môžem vrčať. Neboja sa ma však, deti zatiaľ neplakali,” usmieva sa. “V Snehovej kráľovnej zase musím mať celú tvár nafarbenú bielou svetielkujúcou farbou, ale i to je super.”

V seriáli Druhá šanca sa zoznámil s mnohými hercami, ktorých si obľúbil. “Môj idol je Janko Koleník, ale super sú aj Adam Bardy a Vladko Kobielsky.” Keď sa dozvedel, že si ho vybrali, ako vraví, od radosti “skákal meter”. “

“Texty sa učím raz-dva”

Problém naučiť sa texty nemá Peťo žiadny. Vraví, že je to celkom jednoduché. “Ide mi to raz-dva. Stačí, keď som sám doma a dookola si to opakujem. “Bol som tam hrať viac dní a keby ma zase zavolali, rád pôjdem.”

Trému už tiež nemáva, hoci priznáva, že pred desiatimi rokmi, keď s herectvom začínal, ju mal veľkú. “Teraz už nie, veď som normálny profesionálny herec.”

V Národnom divadle Košice hrá Peťo so skupinou kamarátov z ArtEstu v činohernom predstavení a veľmi sa z toho všetci tešia. “Aj herci sú vynikajúci, máme medzi nimi veľa kamošov. Najlepšie je, keď nám ľudia tlieskajú. A keď sa na konci postavia. Podprsenku nám ešte nikto nehodil. Boli to asi slušní diváci,” smeje sa.

Herectvo si užíva. Foto: archív ArtEst

Teší sa, že si vie sám zarobiť. “Ešte som si však nič nekúpil, odložil som si. Mám svoje úspory a šetrím na dom alebo na auto. Uvidím. Alebo svadbu by som chcel mať. Už mám priateľku, tak teraz musím veľa hrať.”

S priateľkou Miškou Duchovou, ktorá je tiež veľmi talentovaná. Foto: A. Bercik

Najradšej by si zahral v kung-fu filme

Ak by si mohol vybrať, najradšej by si zahral v nejakom akčnom filme. “Niečo s kung-fu, napríklad ako Vojna policajtov. Viem sa dobre biť, chodil som dvanásť rokov na karate, ale už som to zavesil na klinec. Teraz chodím zase rád na plávanie.”

Peťo tiež veľmi rád varí. Foto: archív ArtEst

Dlhovlasý herec však rád trávi čas aj vyšívaním. “Vyšívam rôzne tašky, obrázky či pozdravy. A keď prídem domov, odložím si veci, prezlečiem sa a maľujem omaľovánky.” Rád tiež varí, napríklad francúzske zemiaky či vyprážaný syr. “Viem všetko, dokážem sa o seba postarať. Nikdy sa nenudím. Viem aj robiť – napríklad v komunitnej záhradke si sadíme, potom máme bylinky do varenia a tak. U babky máme záhradku a tam makám tiež rád, ale občas nemám čas, lebo hrám divadlo. Babka už nevidí a má problémy, tak jej musím pomáhať. Veľmi rád ešte aj fotím prírodu a kolegov, alebo idem s rodičmi do lesa a tam si fotím stromy a kvety. Aj som chodil na kurz,” neprestáva vymenúvať množstvo svojich záľub.

Nebojí sa ani fyzickej práce. Foto: archív ArtEst

Peťo Radi je od roku 2014 členom ArtEst – združenia, ktoré poskytuje polyestetické vzdelávanie znevýhodnenej mládeže. Práve tu sa dostal do kontaktu s herectvom a pod vedením Petra Kalmára spolu s ďalšími členmi účinkuje v množstve divadelných predstavení. V roku 2022 si zahral v úspešnom seriáli Druhá šanca a aktuálne účinkuje aj v Národnom divadle Košice.

Foto v galérii: A. Bercik a archív ArtEst

Pridajte komentár