EAST MAG
Pani Lívia Kalmárová s dcérkou Jankou
Foto: A. Bercik

Janka s Downovým syndrómom už vyšila viac ako 250 obrázkov

Janka Kalmárová z Košíc dokáže pri výšivkách presedieť celé dni. Má Downov syndróm, no jej obrázky zdobia všetky steny útulného bytu i chalupy. Dokopy ich už vyšila krížikovým stehom okolo 250. Nepredala by ich ani za nič, vždy ich však rada daruje.

Janka toho veľa nenarozpráva. Ostatné dva roky pre ňu boli mimoriadne náročné. Kým jej diagnostikovali histamínovú intoleranciu, prešla si peklom, prišla o zuby i vlasy, trápilo ju všetko od hlavy po päty a psychicky na tom bola veľmi zle. Prestala hrať na klavíri i vyšívať, nehrala už ani divadlo. Dokopy schudla 25 kíl.

REKLAMA
Pre chorobu prestala s hrou na klavíri i divadlom. Foto: A. Bercik

Našťastie je už z najhoršieho vonku, no stále sa k divadlu nevrátila, rozpráva minimálne, zato sa často a srdečne smeje. Počas našej návštevy už opäť bez prestávky zanietene vyšívala. Takto podľa mamky – Lívie Kalmárovej, dokáže presedieť celé dni.  

Začínala výtvarnou tvorbou

S vyšívaním začala približne ako šestnásťročná, keď sa v galantériách objavili predlohy na gobelínové vyšívanie. Dovtedy navštevovala osem rokov základnú umeleckú školu a s nadšením skúšala rozličné výtvarné techniky – od maľby na textil či hodváb cez keramiku i maľbu či dokonca enkaustiku. Všetko vždy robila s obrovským zanietením.

Jankina keramika. Foto: archív L. Kalmárovej

„Integráciu som riešila takýmto spôsobom – Janka chodila do špeciálnej školy, ale krúžky absolvovala so zdravými deťmi, ktoré mali podobné záľuby a prijali ju medzi seba. Rešpektovali ju. A Klárika Samuelisová je nesmierne zlatá žena – učila ich popri maľovaní aj dejiny umenia či geografiu.“

Janka obľubuje aj enkaustiku – maľbu horúcim voskom. Foto: archív L. Kalmárovej

Aj vďaka tomu sa Janka zaľúbila do Alfonza Muchu a vyšívanie jeho obrázkov si nesmierne užívala. Rovnako nedávno zahlásila, že chce vyšívať niečo s motívom starovekého Grécka.

Alfonz Mucha je jej srdcovka. Foto: A. Bercik

„Má obdobia, že si odrazu niečo zmyslí a ja si idem nohy zodrať. Nedávno som tak zháňala podklady na vyšívanie s motívom gréckej mytológie. Sny sa jej menia, ale ja som zase taká, že keď si čokoľvek zmyslí, urobím všetko pre to, aby som jej to splnila. Aj preto má také široké spektrum záujmov a možností.“

S výšivkami chodieva Janka aj do obchodu

Z toho dôvodu založila pani Kalmárová pred rokmi občianske združenie ArtEst, aby mohla Janka naďalej tvoriť a stretávať sa s deťmi rovnakých záujmov. Preto začala pred rokmi sama vyšívať, aby dcéru navnadila a inšpirovala. „Ukázala som jej, ako sa to robí, hoci retiazkový steh už poznala zo školy. Naučila sa však krížikový steh a hoci som jej najprv kupovala malé obrázky, od začiatku chcela vyšívať tie zložité. A typické pre ňu je, že nesmierne cíti farby – keď sa menia v rámci jedného krížika, je schopná použiť aj štyri, aby sa priblížila k dokonalosti. Má to nádherne vytieňované.“

Foto: A. Bercik

Ak sa pozriete na zadnú stranu vyšívaných obrázkov, nenájdete tam žiadne „motanice“, práve naopak. Je v podstate pomaly náročné rozoznať, ktorá strana je zadná. S výšivkami chodieva dokonca i na prechádzky či do obchodu. Keď sa jej minule pýtali, čo by si so sebou narýchlo z domu vzala, ak by došlo k nejakej katastrofe, jednoznačne odpovedala nožničky. Dokopy už za 25 rokov vyšila cez 250 obrázkov.

Na zadnej strane nenájdete žiadne motanice. Foto: A. Bercik

Najčastejším námetom jej výšiviek sú umelecké motívy, kvety, zvieratká i znamenia. Vyšíva však rada čokoľvek. Rovnako tak aj všetci členovia ArtEst-u – vrátane chlapcov. Ich vyšívané pohľadnice sú priam okúzľujúce.

Foto v galérii: A. Bercik

Pridajte komentár