Hubárska sezóna je v plnom prúde a potrvá až do novembra. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice zaznamenali lekári počas tejto jesene zatiaľ tri prípady otravy hubami. Hoci ide o nižší počet než vlani, odborníci upozorňujú, že riziko intoxikácie je stále vysoké a verejnosť by mala byť pri zbere húb mimoriadne obozretná.„Napríklad kobra okuliarnatá má jed menej účinný ako muchotrávka zelená,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Kizeková, zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky.
Bežné tráviace ťažkosti, či otrava hubami?
„Príznaky otravy závisia od druhu huby, množstva, spôsobu spracovania, ale aj od veku a zdravotného stavu konzumenta. Niektoré huby môžu vyvolávať tzv. neurotoxické príznaky – sucho v ústach, nadmerné slinenie, červenanie v tvári, búšenie srdca, pocity tepla, dezorientáciu či nepokoj. Objavujú sa zvyčajne do dvoch hodín po konzumácii,“ vysvetľuje lekárka.
Medzi najrizikovejšie skupiny patria deti, seniori, chronicky chorí pacienti, tehotné a dojčiace ženy.
Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc
Ak sa po konzumácii húb objavia tráviace ťažkosti – nevoľnosť, zvracanie či hnačka – je nevyhnutné okamžite vyhľadať lekára.
„Pri ľahších otravách podávame infúzie a lieky proti zvracaniu, pri ťažkých prípadoch je potrebná intenzívna starostlivosť, niekedy až dialýza či transplantácia pečene,“ hovorí MUDr. Kizeková.















Pridajte komentár