EAST MAG
Renoir
Foto: Museum of Fine Arts, Budapest

Vyberte sa na Renoira. Výstava jeho diel okúzlila Budapešť

Milujete výtvarné umenie? Potom máte sviatok! V Budapešti totiž otvorili výstavu obrazov Pierra – Augusta Renoira! Presne 70 jedinečných diel impresionistického velikána na vás čaká v Múzeu krásnych umení.

Ak nestíhate teraz, nesmúťte. Výstava potrvá do 7. januára. Hodnotu sedemdesiatich diel z dokopy dvadsiatich svetových zbierok, najmä však z dvoch parížskych múzeí, naznačuje už len fakt, že sú poistené na miliardu eur. Výstava nesie názov „Renoir – maliar a jeho modely“ a tvorbu tohto umelca predstavuje v Maďarsku prvýkrát, a to v chronologickom a tematickom usporiadaní. Vrcholov výstavy je viacero, jedným sú nepochybne akty namaľované po prelome storočia v rokoch 1903 až 1907. Návštevníci tak uvidia v premiére pokope 3 ležiace akty, ktoré patria trom významným kultúrnym inštitúciám.

REKLAMA

Prvá Renoirova výstava takéhoto rozsahu v Maďarsku

Claire Bernardi, riaditeľka Musée del’Orangerie v Paríži, uviedla, že okrem toho, že ide o prvú Renoirovu výstavu tohto rozsahu v Maďarsku, výstava je aj prvým prípadom, keď je v rovnakom priestore predstavený Renoirov slávny Ležiaci akt (Gabrielle) a dva obrazy – pôvodne jeho “dvojičky“, zapožičané z Musee del’Orangerie a Musee d’Orsay. Riaditeľ budapeštianskeho múzea László Baán nazval kúpu majstrovského diela „Gabrielle“, ktorá sa uskutočnila v roku 2019, najcennejšou akvizíciou múzea za posledných 100 rokov.

Renoir - Gabrielle
Foto: Museum of Fine Arts Budapest

Figúry, portréty, akty…

„Som figuratívny maliar,“ vyhlásil Pierre-Auguste Renoir (1841–1919) s odkazom na to, ako sa jeho umenie vždy zameriavalo na ľudí. Ako portrétista citlivo vykresľoval nuansy tvárí, žiarivosť pohľadov svojich modelov a nádheru šiat. Vo svojich žánrových snímkach zaznamenával každodenné veselé interakcie postáv a fenomény moderného života. Vo svojich aktoch oslavoval krásu ženského tela a hodvábnu žiarivosť pokožky. Jeho obrazy obdivujú azda všetci.

Renoir - The Swing
Foto: Museum of Fine Arts Budapest

Jeden z najslávnejších impresionistov

Renoir je považovaný za jedného z najslávnejších impresionistických maliarov, no veľká časť jeho bohatej a rozmanitej tvorby sa radí mimo rámca tohto hnutia. Keď začínal ako mladý umelec, bol jedným z tvorcov nového štýlu. Po svojej kľúčovej ceste do Talianska v roku 1881 sa však odklonil od impresionistického prístupu a cieľov. Pri hľadaní pevnejšej a trvácnejšej formy vyjadrenia hľadal vedenie u svojich veľkých predchodcov, obrátil sa na Raphaela a majstrov francúzskeho rokoka. Aj na konci svojho života, v prvých desaťročiach dvadsiateho storočia, bol Renoir stále schopný experimentovať a obnovovať sa ako umelec a svojím jedinečným maliarskym šarmom, dychberúcou produktivitou a príkladnou výdržou inšpiroval veľké postavy nasledujúcej generácie – Pabla Picassa a Henriho Matissa.

Renoir - majster portrétov
Foto: Museum of Fine Arts Budapest

komentáre 2