EAST MAG
Les spomienok
Foto: Mesto Košice a Správa mestskej zelene

Netradičný košický Les spomienok získal ocenenie

V pondelok 13. novembra sa v nitrianskej Synagóge uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien pre víťazov súťaže Záhrada, park a detail roka 2023. Košický Les spomienok bol medzi ocenenými víťazmi.

Ako informovalo Mesto Košice na svojej facebookovej stránke, cenu udeľuje Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu a prevzala ju architektka Denisa Halajová Surgentová. Tá vytvorila krajinnú koncepciu Lesa spomienok. V súťaži Záhrada, park, detail roka 2023 získal 3. miesto v kategórii Detail roka.

REKLAMA
Foto: Mesto Košice a Správa mestskej zelene

Návrat ku koreňom

Viceprimátora mesta Košice Marcela Gibódu teší, že tento zatiaľ netradičný spôsob pochovávania už stihol vzbudiť u mnohých Košičanov pozitívne ohlasy. “Teší ma, že nápad, s ktorým má oslovila CEEV Živica, sa vďaka mne podarilo v Košiciach zrealizovať, že sa úspešne ujal v očiach verejnosti a navyše získava aj ocenenia za svoje riešenie. Osobne mi veľmi záleží na tom, aby sme kvôli pamiatke na našich zosnulých nemuseli klčovať naše lesy, ale vrátili sa ku koreňom našich predkov, ku koreňom stromov.”

Foto: Mesto Košice a Správa mestskej zelene

Les spomienok bol otvorený 2. novembra 2021 a na jeho vzniku spolupracovali mesto Košice, Správa mestskej zelene v Košiciach a nezisková organizácia CEEV Živica.

Prírodný cintorín ponúka alternatívu ku klasickým formám pochovávania. Je miestom, na ktorom sa spája úcta k zosnulým so šetrnosťou k prírode. V Lese spomienok je popol zosnulých ukladaný do zeme ku koreňom stromov, priamo alebo v urnách z rozložiteľných materiálov.

Pridajte komentár