EAST MAG
Spievajúca fontána
Foto: Mesto Košice/Miroslav Vacula + Správa mestskej zelene

Pýcha centra Košice Spievajúca fontána je hotová

Masívna rekonštrukcia fontány v centre je konečne dokončená. Trvalo to približne 9 mesiacov.

Zhotoviteľ, ktorým je stavebná firma Begra, ju odovzdal v pondelok 13. novembra. Informovalo o tom Mesto Košice na svojom facebookovom profile.

REKLAMA

“Ikonická stavba Košíc dostala nové čerpadlá, svietidlá, kabeláž, ozvučenie aj osvetlenie. Po novom vie odohrať a farebne vyladiť akúkoľvek hudbu. Návštevníkom ponúkne viac ako 750 trysiek, 240 svietidiel a 46 čerpadiel. Kým predtým disponovala 160 reflektormi so štyrmi farbami, dnes už má viac ako 200 reflektorov a ponúka celé spektrum farieb.”

Foto: Mesto Košice/Miroslav Vacula + Správa mestskej zelene

Nové vodné efekty

Mesto informovalo, že novinkou je projekcia na vodnú clonu, tak ako je to na Plávajúcej fontáne v Mestskom parku. Košičania i návštevníci mesta sa tak môžu tešiť aj na nové vodné efekty, ktoré budú súčasťou novej vodnej hry.

V týchto dňoch sa začína s prípravou parku pred Národným divadlom a už v týchto chvíľach by malo dôjsť aj k odstráneniu oplotenia. Košičania si tak už počas jesenných prechádzok Hlavnou budú môcť posedieť v parku. Spievajúcu fontánu však čaká po prebiehajúcom testovaní a programovaní zazimovanie. Návštevníkom sa v plnej kráse predstaví v máji budúceho roka počas Dní mesta Košice.

Zhotoviteľov trochu zaskočilo to, že namiesto zeminy sa v parku pri fontáne nachádzala aj 30 cm hrubá nikde nezakreslená vrstva betónu, ktorý museli rozbiť. Celkovo išlo o 10 metrov kubíkov betónu. To trochu spomalilo zemné práce, no celkový harmonogram prác to výraznejšie neovplyvnilo a rekonštrukcia trvala približne 9 mesiacov.

Foto: Mesto Košice/Miroslav Vacula + Správa mestskej zelene

Polovicu nákladov zaplatilo mesto, polovicu Nadácia U. S. Steelu

Celkové náklady na rekonštrukciu boli vyčíslené na 1 788 887 eur. V zmysle podpísanej zmluvy o spolupráci poskytla Nadácia U. S. Steelu na rekonštrukciu Spievajúcej fontány sumu 1 milión eur, zvyšné náklady išli z rozpočtu mesta. Sprístupnením technologického zázemia fontány na projekte spolupracovalo aj Národné divadlo Košice. Fontána s ním získala prepojenie, vďaka ktorému bude možné v reálnom čase prenášať zvuk a obraz z jeho predstavení priamo na vodnú hmlu. Rovnako ako v Mestskom parku sa bude dať fontána ovládať na diaľku, čo zjednoduší jej údržbu. Novinkou bude aj aplikácia, ktorá umožní nechať si zahrať pesničku na želanie.

Pridajte komentár