EAST MAG
jahodná súbor ilustračka
Foto: archív FS Jahodná

Folklórny súbor Jahodná oslavuje 40. výročie svojho založenia

Folklórny súbor Jahodná uvedie pri príležitosti 40 rokov od svojho založenia výnimočný program Mozaika času. Na javisku sa stretne približne 120 účinkujúcich, ktorí v súbore pôsobili od roku 1983 až po súčasnosť. Uskutoční sa v sobotu 25. novembra v priestoroch kultúrno- spoločenského centra na Jedlíkovej 7 v Košiciach v dvoch termínoch – o 15:00 a 19:00 hod.

Počas programu precestujeme celé Slovensko. Západ bude reprezentovaný Myjavou, stred horehronským tancom a z východu ponúkneme divákom až štyri tance z regiónov Šariš a Zemplín,” prezradil za súbor Jahodná Jozef Baltes.

REKLAMA
Zdroj: archív FS Jahodná

Program doplní podľa jeho slov hudobná zložka. Nebudú chýbať ani spevácke čísla v podaní bývalých speváčok súboru a speváckej skupiny Harčarki z Pozdišoviec. Pozvanie do programu prijal aj multiinštrumentalista Michal Smetanka. Všetci pozvaní hostia už v minulosti spolupracovali s jubilujúcim folklórnym súborom a vytvorili sa tak veľmi priateľské väzby.

Foto: archív FS Jahodná

Programu predchádzala niekoľkomesačná príprava. Starší členovia si po niekoľkoročnej prestávke od tanca vybrali zo skrine tanečné topánky a poctivo trénujú na sále choreografie, ktoré boli pre ich generáciu najvýraznejšie. Myjavské kĺbovky, mužské čapáše pri verbunku či rýchle cifrovanie okolo fľaše pri fľaškovom tanci. To všetko sa dá aktuálne vidieť v tanečnej sále FS Jahodná.”

Nové kroje i čižmy vďaka Technickej univerzite

Vďaka podpore zo strany Technickej univerzity bude mať súčasná generácia tanečníc nové nádherné kroje z Parchovian a tanečníci sa budú tešiť z nových čižiem a lajblíkov. Ku kvalitnej príprave programu neodmysliteľne patrí aj víkendové sústredenie. Uskutočnilo sa v priestoroch UVZ Herľany, ktoré spravuje Technická univerzita v Košiciach.

Folklórny súbor Jahodná pôsobí pod záštitou Technickej univerzity v Košiciach od roku 1983. Vo svojej tvorbe Jahodná spracúva folklór do javiskovej podoby, avšak vychádza z jeho autentických podôb. 

Repertoár folklórneho súboru tvoria prevažne choreografie z regiónov Šariš a Zemplín, ale niekoľkými choreografiami predstavuje aj folklór západného a stredného Slovenska. Počas svojej existencie sa súbor prezentoval niekoľkými celovečernými výročnými programami v rámci osláv výročia založenia súboru a mnohými menšími vystúpeniami v mestách a obciach. 

Foto: archív FS Jahodná

Množstvo domácich i zahraničných vystúpení

Špeciálne sú pre súbor zahraničné zájazdy, vďaka ktorým navštívili členovia okrem Českej republiky aj Mexiko, Čínu, Portugalsko, Belgicko, Chorvátsko, Cyprus, Bosnu a Hercegovinu. 

V súčasnosti Jahodnú tvorí približne 30 členov zo Slovenska, ale aj z Ukrajiny. Členovia súboru sú prevažne vysokoškoláci, ale aj stredoškoláci a pracujúci. Vekové rozloženie členov sa pohybuje od 17 do 45 rokov. 

Členovia folklórneho súboru sa aktuálne delia do dvoch zložiek, tanečnej a hudobnej. Súborové tréningy sú v pondelky a stredy od 19:00 do 21:30 v priestoroch na internáte Ferka Urbánka v Košiciach.




Pridajte komentár