EAST MAG
Natália Studenková
Foto: FB N. Studenkovej

U Löfflera môžete obdivovať košické uličky, detaily architektúry a mestské zákutia

Výstava Košické intarzie reprezentuje výber z aktuálneho diela kyjevskej rodáčky Natálie Studenkovej. Okrem akvarelov prináša košickému publiku i ukážku známkovej tvorby.

Výtvarníčka je absolventkou Národnej Univerzity technológií a dizajnu v Kyjeve, žije a tvorí v Košiciach. Je členkou Umeleckej besedy slovenskej a líderkou International Watercolor Society Slovakia. Je organizátorkou Medzinárodného výtvarného sympózia Inter-Art-Košice.

REKLAMA

“Autorka dominantne využíva techniku akvarelu „a la prima“, kde sa farba nanáša dynamicky akoby jedným gestom. Technika kladie dôraz na zručnosť a bravúru výtvarného umelca, bez predchádzajúcich príprav a podmalieb. Práve dynamickosť tejto techniky umožnila autorke vytvoriť si vlastný vizuálny jazyk a osobitý prejav. V jej akvareloch sa stretávame s farebnými prechodmi, ktoré spája jemnými ťahmi štetca. Jej diela sa vyznačujú nasýteným koloritom, hrou svetla a farieb, precíznym detailom a jemným prepracovaním,” naznačil kurátor Ivan Baláž.

Foto: FB N. Studenkovej

Spojenie s prírodou podľa jeho slov autorka sprostredkúva cez detail a krehkosť neopakovateľného. Tým vytvára svoje zásadné programy Príroda a Pulz mesta ako dva vzájomne sa priťahujúce protiklady.

Na aktuálnej výstave reflektuje autorka silný vzťah k svojmu novému domovu – Košiciam. Zobrazuje košické uličky, detaily architektúry a mestské zákutia. Pripomína krásu historických a kultúrnych pamätihodností Košíc, ktoré reflektuje osobitým umeleckým rukopisom.

Návštevníci sa s jej dielom mohli zoznámiť na viacerých výstavách v Európe i vo svete. Vystavovala v USA, Albánsku, v Hong-Kongu, Thajsku, Maďarsku, Ekvádore, v Portugalsku, Anglicku, Poľsku Španielsku, Taliansku, v Pakistane, V Bulharsku, Bangladéši, v Číne, Indii, Litve, Slovinsku i na rodnej Ukrajine.

Foto: FB N. Studenkovej

Pridajte komentár