EAST MAG
robotník
Foto: archív PSK

Recyklačné centrum stavebného odpadu z ciest by mohlo byť realitou

Zámerom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je vybudovať cestárske recyklačné centrum. Slúžiť má na opätovné použitie vybúraného stavebného odpadu z ciest. Ročne by ho pritom spracovalo až viac ako 100-tisíc ton. Výstavba recyklačného centra by mala zhltnúť 3,9 milióna eur.

Zároveň má centrum riešiť súčasný nevyhovujúci a neefektívny stav s uskladňovaním nepoužiteľných materiálov a s nedostatočným priestorovým usporiadaním. PSK chce investičnú akciu financovať z vlastných zdrojov, resp. cez Program Slovensko.  

REKLAMA

“V rámci cestných akcií a investičnej výstavby či modernizácii ciest predstavuje tvorba vybúraných materiálov významné položky finančného aj priestorového objemu. Recyklačné centrum preto má svoje opodstatnenie. Jeho benefity sú zrejmé tak v oblasti udržateľnosti používaných materiálov, ochrany životného prostredia, ale aj pri eliminácii zaťaženia na jestvujúce okolie. Ďalšou výhodou je znižovanie finančných nákladov na výstavbu, uskladnenie odpadov a ich samotné presuny,” informovalo oddelenie komunikácie PSK.

Recyklačné centrum uvažuje ročne so spracovaním viac ako 100 000 ton vybúraných materiálov z realizovaných investičných akcií. Zhodnotené materiály nájdu použitie v samotnej údržbe na cestnej sieti PSK. Presnejšie sa predpokladá ich využitie do určitých častí novobudovaných konštrukcií cestného telesa, pri budovaní spevnených krajníc, realizácii zásypov, spevnení svahov aj pri budovaní a oprave účelových komunikácií. Výstavba by mala začať na jar 2025 a ukončiť sa v novembri toho istého roka.

Pridajte komentár