EAST MAG
Centrum Tradičnej Kultúry
Foto: archív KSK

Vznikne Centrum Tradičnej Kultúry, kde ožijú tradície

Zázemie pre talenty v Košickom kraji poskytnú komplexné priestory na profesionálnej úrovni, vrátane tréningového centra, javiska, krojovne či archívu tradičnej kultúry.

Košický samosprávny kraj predstavil ambiciózny  projekt  výstavby  nového  kultúrno-spoločenského centra pre umeleckú komunitu, obyvateľov kraja i turistov s prezentáciou kultúrneho dedičstva regiónu. S výstavbou Centra  Tradičnej Kultúry sa počíta v  priebehu  najbližších  5-tich  rokov na  vlastnom pozemku župy v MČ Nad Jazerom v Košiciach, pri Obchodnej akadémii Polárna.

REKLAMA

„Košický kraj má bohatú a rozmanitú kultúru, preto je našou ambíciou vytvoriť funkčný model pre rozvoj jej tradičných aj moderných foriem. Na území kraja aktuálne pôsobí vyše 300 folklórnych kolektívov, z toho 242 dospelých a 73 detských a mládežníckych. O ich rozvoj sa už teraz stará naše Centrum kultúry Košického kraja, ktoré v roku 2022 odštartovalo systematickú podporu folklórnych kolektívov s projektom Klenoty kraja. Vnímame rastúci záujem o naše tradície, a tak sme sa rozhodli priniesť na svetlo projekt Centra Tradičnej Kultúry, na ktorom pracujeme už dva roky a bude len druhým svojho druhu na Slovensku. Skúsme si toto centrum predstaviť ako pomyselnú strechu nad kultúrou v našom kraji,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

Podobný priestor na Slovensku chýba

Jednotný priestor na prezentáciu kultúrneho dedičstva v súčasnosti na východe Slovenska chýba. Vďaka Centru Tradičnej Kultúry vznikne platforma na prezentáciu živého kultúrneho dedičstva autentickým i moderným spôsobom, s ambíciou prepojiť tradície s inováciami.

 „Naším zámerom je aj vďaka novému centru vytvárať a odovzdávať hodnoty pre ďalšie generácie. Ideový zámer centra ráta s javiskovým aj výstavným priestorom, tréningovými priestormi, krojovňou či archívom tradičnej ľudovej kultúry alebo zázemím pre tradičné remeselné aktivity. Teším sa, že pozitívna odozva na tento projekt prišla nielen od folkloristov, ale aj mesta Košice a mestskej časti Nad Jazerom. V náš prospech hrá aj fakt, že chceme stavať na vlastných pozemkoch, kde sa nenachádzajú žiadne inžinierske siete, ktoré by nás mohli pri výstavbe limitovať. V týchto dňoch finalizujeme prípravy verejnej architektonickej súťaže, ktorá bude vyhlásená začiatkom júna,“ ozrejmil podpredeseda KSK Ladislav Lörinc.

Na svojich pozemkoch pre budúce Centrum Tradičnej Kultúry v MČ Nad Jazerom si župa nechala urobiť geodetické zameranie a hydrogeologický prieskum, výškopisné a polohopisné zameranie pozemku, inžiniersko – geologický prieskum, 3D model územia, katastrálnu mapu, ortofotomapu a  fotodokumentáciu územia pre detailné poznanie špecifík.

 „V týchto dňoch oslavujeme aj Svetový deň kultúrneho dedičstva. Je to zároveň skvelá príležitosť rozprávať o problémoch, ktorým musíme my folkloristi denne čeliť. Už pri vítaní najvyšších štátnikov je tradičná kultúra našou výkladnou skriňou. No realita je taká, že súbory a skupiny často nemajú žiadne priestory na tréning a vzácne staré kroje sú uskladnené v nedôstojných podmienkach. Často tvoríme na kolene a je snom mnohých z nás pracovať v profesionálnych podmienkach. Tradičnej ľudovej kultúre sa venujeme z lásky a presvedčenia, preto sme veľmi radi, že prichádza projekt, vďaka ktorému sa nám k folklóru podarí pritiahnuť viac mladých ľudí,“ povedal vedúci košického Folklórneho súboru Borievka Ján Vajda.

tlačová správa

Pridajte komentár