Vďaka nenáročným tipom si môžeme osvojiť jednoduché postupy pri príprave či servírovaní jedál, ktoré prospejú zdraviu.
Ryby
Rybie mäso je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus. Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok. Uprednostňujte čerstvé rybie mäso. Ryby rozmrazujte v chladničke, následne ich spracujte a ihneď spotrebujte. Rozmrazené mäso už nezmrazujte späť. Výživové hodnoty rybieho mäsa umocníte, ak namiesto vyprážania uprednostníte dusenie, v porovnaní s vyprážaním je vhodnejšie aj pečenie. Ak už vyprážate, dbajte na to, aby ste potraviny vypražili nie do hneda, ale do zlatista. Olej neprepaľujte.

Med
Kvalitný med obsahuje minerály – železo, meď, sodík, draslík, fosfor, aj množstvo vitamínov – B1, B2, B6, B12, C, rutín, A, E, K a ďalšie. Je vhodné ho konzumovať počas zimných mesiacov, pretože posilňuje imunitu. Vďaka 70- až 80-percentnému obsahu jednoduchých cukrov sa rýchlo vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu a dodáva organizmu okamžite energiu.

Foto: pixabay.com
Cesnak
Cesnak obsahuje alicín, ktorý podporuje ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami, priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
















Pridajte komentár