EAST MAG

Košice zažili víkend plný biznisových nápadov

Univerzitný vedecký park Technicom bol počas prvého májového víkendu dejiskom siedmeho ročníka podujatia Startupweekend Košice. Po ročnej prestávke sa opäť stretla komunita kreatívnych ľudí, ktorí počas 54 hodín práce pretavili svoj nápad do reálneho podnikateľského plánu. Nešlo však iba o biznis. Väčšina tímov predstavila projekty, ktoré mali aj sociálny aspekt či mysleli na prírodu.

„Mladým začínajúcim podnikateľom často chýba ,spúšťač‘, vďaka ktorému by reálne začali pracovať na svojom nápade a svoje myšlienky odkladajú do šuflíka. Startupweekend vznikol, aby ich spájal, pomáhal im naštartovať ich projekty. V roku 2012 sme si uvedomili, že v Košiciach je už sformovaná kritická masa ľudí, ktorí majú ambíciu podnikať, a zorganizovali sme prvý Startupweekend. Účastníkom prináša inšpiratívnu atmosféru, veľmi pozitívnym spôsobom ich nakopne, naučí ich pracovať v tíme a premýšľať nad problémami startupovým spôsobom,” vysvetľuje jeden z organizátorov Marek Lavčák. Počas uplynulých rokov vzniklo na podujatí aj niekoľko nápadov, ktoré získali investora a našli si svoje miesto na trhu.

REKLAMA
Konzultácie s mentormi.

Tímy priebežne usmerňovali skúsení mentori, ktorí sa podelili o svoje názory, nápady, rady a skúsenosti z vlastného podnikania. „Byť mentorom nebolo ľahké, konzultácie prebiehali nonstop a každý očakával správnu odpoveď na svoju otázku. Vytvoriť za dva dni funkčný biznis je veľkou výzvou, súťažiaci si museli uvedomiť, že na začiatku každého startupu musí byť prieskum a biznisplán,” opísal svoju skúsenosť mentor Marek Varga. „Bolo veľmi ťažké rozdeliť svoj čas medzi všetky tímy a tiež čas jednotlivých tímov tak, aby mali dostatok priestoru nielen na konzultácie s nami, ale aj na samotnú prácu,” doplnil mentor Zsolt Szabo. Obaja pracujú na vlastných projektoch v domácom prostredí i v zahraničí.

Slavomír Hruška vyhlasuje víťazov Startupweekend 2019.

Súťažiace tímy odprezentovali v závere svoj nápad pred odbornou porotou, v ktorej sedeli Slavomír Hruška z Investeers, Kristína Korčeková z Civitta Slovakia a zakladateľ GymBeam Dalibor Cicman. Veľkým špecifikom tohto ročníka bolo, že viac ako polovicu účastníkov tvorili developeri, čo prinieslo do záverečných prezentácií už reálne riešenia. „Z roka na rok sú nápady kvalitnejšie, sofistikovanejšie a ľudia, ktorí na nich pracujú, ich dokážu dostať na vyššiu úroveň za rovnaký čas,” skonštatoval Marek Lavčák. Jeho slová potvrdzuje aj porotca Slavomír Hruška: „Už niekoľko rokov sledujem, ako sa to stále posúva dopredu, tímy sú stále skúsenejšie, kvalita stúpa. Pristupujú k svojim projektom realisticky, prakticky, vidia výzvy.”

Prvé miesto si vybojovala webová platforma DoWork, ktorá prepája ľudí hľadajúcich príležitostnú prácu s firmami hľadajúcimi krátkodobú výpomoc. „Naša platforma funguje ako sprostredkovateľ práce. Nápad vznikol len tri dni pred začiatkom Startupweekendu na základe našich skúseností. Pravidelne sa stretávame s tým, že nevieme nájsť ľudí na poslednú chvíľu, s tým, aké je to ťažkopádne a stresujúce,” popisuje Zuzana Šottová z desaťčlenného súťažného tímu. Platforma poteší aj zamestnancov, keďže na honorár za túto jednorazovú prácu nebudú musieť dlho čakať a dostanú ho okamžite. „Naším cieľom je zároveň edukácia ľudí. Ak by ste napríklad chceli pracovať v kaviarni, môžete absolvovať baristický kurz,” dopĺňa Lukáš Ruttkay.  Víťazný projekt má aj sociálny rozmer. Autori v prieskume zistili, že by niektorí opýtaní radi zažili zmenu oproti svojmu bežnému zamestnaniu a vyskúšali si niečo nové bez nároku na finančnú odmenu. Tí môžu svoje zarobené financie venovať prostredníctvom platformy neziskovým organizáciám.

Práca na projektoch.

Na druhej priečke sa umiestnil komplex riešení SmartSenior. Jeho cieľom je prepojenie inteligentného domu a starostlivosti o seniorov, ktorí sa často ocitnú v domácnosti osamote. Autor Dávid Čorňák vychádzal pri tvorbe nápadu z vlastnej skúsenosti: „Moja babka zomrela na následky pádu a bola nájdená až po dvoch dňoch. Takto, žiaľ, zomiera veľké množstvo ľudí, preto sme sa rozhodli nájsť na tento problém riešenie. Spájame všetky existujúce zariadenia, ktoré sú už na trhu, no sú veľmi ťažko ovládateľné a prepojiteľné, a prinášame riešenie, ktoré stačí jednoducho zapojiť.” Riešenie pomáha detekovať pády, pohyb, požiar či otvorené dvere, pričom všetky upozornenia v prípade krízovej situácie zasiela prostredníctvom SMS na telefónne čísla detí seniorov. Tretie miesto získala aplikácia SnakeEye. „Ide o službu, ktorá dokáže dynamicky meniť osvetlenie v mestách, čím zníži spotrebu energie, ušetrí financie a zredukuje množstvo svetelného smogu,” popisuje Marek Petrinec.

Jana Beerová

Projektová manažérka magazínu EastMag.

Pridajte komentár