EAST MAG
Golfista hrá golf v centre Košíc.
Foto: archív KUG

Priamo v centre Košíc si môžeme zahrať golf! Máme sa obávať rozbitých okien a úrazov?

Zaregistrovali ste novinku, že si v Košiciach v centre mesta môžete zahrať golf priamo na ulici? Že čo je to za novotu? Ako sa to hrá, odkiaľ si môžete požičať náčinie a kde sa nachádzajú vytýčené trasy? Na všetky podrobnosti Košického Urban Golfu sme sa podrobne pýtali „hlavy“ projektu Moniky Paholok.

Golf je obľúbená hra, ktorá je však pripisovaná skôr vybranej skupine spoločnosti. Elitárstvo či šport vyvolených – aj takými prívlastkami disponuje táto inak obľúbená zábava. A čo ak ju priblížime viac k ľuďom a takpovediac zosadíme z pomyselného piedestálu? Čo ak sa nebudeme musieť stať členmi žiadneho golfového klubu, zabudneme na nákladné golfové oblečenie a zahráme si golf len tak pre radosť priamo uprostred mesta? Uličky, parky, námestia… Všetko je priam predurčené stať sa dejiskom golfových turnajov.

REKLAMA
Foto: archív KUG

Hra má 6 kilometrov a 11 stanovíšť

V Košiciach je už vytvorený 6-kilometrový okruh, takže si naňho hráči musia vyhradiť od troch do 5 hodín. Okruhov bude výhľadovo viac, no zatiaľ je „funkčný“ jeden, ktorý má 11 stanovíšť. Golfové náčinie si hráči môžu požičať denne od 15:00 do 23:30 v kine Úsmev. Poplatok za hru je 5 eur na osobu, deti hrajú zadarmo. Záloha za každú golfovú palicu je 50 eur. Na hru vám postačí sedmička železo. Stanovište číslo 1, čiže pomyselný štart, je umiestnený v parku na Moyzesovej ulici, hrá sa však napríklad i v Parku Laca Novomeského a na mnohých ďalších miestach.  

Foto: archív KUG

„V pláne máme každý rok či dva okruh obmieňať tak, aby bolo možné stále sa na niečo nové tešiť a niečo nové zažiť. (Úsmev.) Nápady na nové okruhy už sú, avšak konkrétna realizácia bude závisieť od stavu mestských plôch. Už i v rámci tohto okruhu nás prekvapila stavebná činnosť na plochách, ktoré boli pôvodne vytipované pre urbangolfové stanovištia – napríklad zelená plocha s futbalovými bránkami na Kuzmányho ulici, ktorá sa v súčasnosti revitalizuje na park,“ prezradila nám Monika Paholok.

Foto. archív KUG

Loptička váži len 13 a pol gramu

Azda každému ako prvé napadnú obavy a potrápi ho predstava, ako ho v pozícii okoloidúceho zasiahne golfová loptička a spôsobí mu úraz, prípadne ako hráči rozbijú okná na domoch či autách v okolí. Všetko je však vraj úplne inak. Urban golf sa totiž hrá výlučne s penovou loptičkou almostGOLF, ktorá vďaka svojej nízkej hmotnosti neničí autá a nezostanú po nej rozbité okná alebo zranené osoby.

„Ale máte pravdu. Je to téma. Hneď prvé instagramové komentáre pod fotografiou golfistu, ktorý hral v mestskom prostredí, boli plné obáv z rozbitých okien a poranených hláv. Nuž, cesta je všetky takého obavy jeden po druhom vyvracať faktami. Ľahká urbangolfová loptička je pre verejnosť novinka. Ale každý si vie prestaviť loptičku pingpongovú. A to, že ide o loptičku ľahkú, robí práve ten rozdiel. Ľudia sa neľakajú pri predstave, že ňou dostanú do hlavy.“

Pingpongová loptička má 2,7 gramu, urbangolfová loptička 13,5 gramu a golfová loptička 46 gramov.

„Samozrejme, tak ako vysvetľujem, že urban golf nie je nebezpečenstvom pre okoloidúcich, s rovnakým nasadením komunikujem hráčom, že hra urban golfu má svoje pravidlá a práve tým najdôležitejším je ohľaduplnosť voči okoloidúcim. To znamená, že hráč hrá úder až v momente, keď v možnej dráhe letu loptičky nie je žiadny chodca alebo cyklista či pes.“

Foto: archív KUG

Ani náhodou nejde o minigolf

Košický Urban Golf (KUG) je pre všetkých – športovcov i nešportovcov, dospelých i deti či dôchodcov. Počas hry si môžete pokojne odskočiť na pizzu či kávičku v niektorom z podnikov v blízkosti okruhu. Reakcie hráčov sú zatiaľ veľmi pozitívne.

„Hráči mali zatiaľ skúsenosti s minigolfom a príjemným prekvapením bolo, že sú dráhy naozaj veľmi odlišné (typ úderov). Vravia, že je potrebné trošku potrénovať, a potom to už ide. Ďalším prekvapením je, že okruh je dosť dlhý a niektoré dráhy ani nestihnú dohrať. Ponaučením je vyhradiť si na hru naozaj viac času,“ zdôrazňuje Monika.

Dráhy sú vytýčené naozaj zaujímavo a nechýba ani humor. V dráhe jednej je napríklad kôš na psie exkrementy. Zaujímalo nás, čo ak hráč zvládne úder – zrejme už s danou loptičkou nebude hrať ďalej…

„Haha, to by musel byť veľký profík a loptičku by musel takzvane “zaliftovať” tak, aby letela do oblúka. Otvor na vhadzovanie exkrementov je totiž zboku, nie v dráhe letu. Avšak viem si predstaviť, že pri vhodnej výške kamarátskej stávky by to za pokus a tu zábavu stálo,“ pobavili sme Moniku.

Foto. archív KUG

Urban golf ako taký pritom nie je žiadnou novinkou. Pôvodne vznikol v roku 1999 v Kalifornii a v súčasnosti je regulárnou športovou aktivitou, v ktorej sa organizujú medzinárodné turnaje a šampionáty. 

„Ako rodáčka z Košíc, avšak už jedenásty rok žijúca vo Švajčiarsku, som sa už dlhšie zaoberala myšlienkou priniesť nejaký zaujímavý a prospešný projekt zo Švajčiarka na Slovensko. Počas pandémie Covidu 19 sa presne takýto projekt naskytol. Ako obyčajná rodinka sme si išli jednu sobotu zahrať urban golf do mesta Winterthur. “Naozaj” v meste sme boli prvýkrát, hru sme nepoznali, no prežili sme pri nej pekný deň. Cestou domov nám skrsla v hlavách myšlienka doniesť urban golf na Slovensko. A keďže Košice obaja (s manželom) dobre poznáme, boli  našou prvou voľbou.“

Foto: archív KUG

Zámerom je vybudovať ihriská vo viacerých mestách

Hlavnou ambíciou Moniky je etablovať urban golf na Slovensku ako voľnočasovú ale i športovú aktivitu. Nájsť partnerov a vybudovať ihriská vo viacerých slovenských mestách. Zároveň ponúknuť hráčom, ktorých to chytí a budú sa chcieť urban golfu venovať viac –  trénovať, súťažiť, reprezentovať – možnosť  súťažiť v urbangolfovej lige a reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach.

„Keď mám teraz možnosť bilancovať realizačnú fázu, musím skonštatovať, že som mala naozaj veľké šťastie na partnerov, ktorý projektu dali zelenú. V prvom rade to bol súhlas mesta. Tu mi veľmi pomohol so zorientovaním sa v “úradnej štruktúre” bývalý poslanec mesta a aktivista pán Ladislav Rovinský. Českí urbangolfisti vôbec nezaváhali a prišli nám obratom postaviť “naozajstné” urbangolfové ihrisko. Nemôžem opomenúť Lukáša Berbericha z kina Úsmev, ktorý so spoluprácou na projekte súhlasil bez zaváhania. Spomeniem taktiež veľmi ústretový postoj K13.“

Foto: archív KUG

Ťažkú hlavu má ani nie z potreby finančných prostriedkov, keďže projekt na donio.sk skončil neúspešne, ako skôr z vandalov. Na Laca Novomeského napríklad vydržala vlajočka „až“ tri týždne.

Vraveli sme si, že trošku zainvestujeme a označíme si pekne to naše prvé urbangolfové ihrisko… Kúpili a vandalo-vzdorne sme nainštalovali originálne golfové tyčky s vlajkami. Je mi naozaj ľúto, že náš zámer nevyšiel, ale nevadí. Je to problém, ktorý akceptujeme a budeme musieť realizovať značenie v budúcnosti inak – lacnejšie a možno trošku primitívnejšie. Nehráme však predsa na ihrisku obohnanom vysokým plotom, ale voľne v meste, kde občasná demontáž značenia je nežiadúcou, ale očakávanou súčasťou hry,“ nestráca optimizmus iniciátorka projektu.

Pridajte komentár