EAST MAG
podchod na Komenského - grafity
Foto: Andrea Bercik

Vyzdobili podchod grafity umením a Košičania híkajú

Jednoducho nádhera. Na tom sa zhodujú všetci okoloidúci, ktorí míňajú podchod z Komenského ulice smerom k ulici Park Angelinum. Ten totiž aktuálne zdobí maľba dvoch grafity umelcov – Dodiho GrintaKaisy One. Dve znečistené steny povýšili na umelecké dielo. Trvalo im to spolu len 5 pracovných dní.

Rozhodne totiž nejde o žiadnych začínajúcich writerov, ale známe mená vo svojom obore. Dodi Grint má za sebou stovky umeleckých stien a úspešných projektov. Majkovi Spiritovi maľoval hudobné štúdio, v spolupráci s Ľubošom Bukovinským „vytvoril“ Tricklandiu, pomaľoval Iluzja park Zakopane, realizoval Art of Illusion Miami v Amerike. Jeho vášňou sú 3D ilúzie a trick art, tvorba má príchuť prvkov ulice a nesúhlasu s dobou.

REKLAMA
Foto: archív D. Grinta

Zvolili koncept, ktorý ocenia najmä obyvatelia z okolia

Zaujímalo nás, ako vznikol samotný nápad, čo budú v podchode maľovať. „Úplne prirodzene, ako pri každej spoločnej stene. Nápadov sme mali niekoľko, ale nakoniec sme zvolili koncept, ktorý by sa podľa našich predpokladov mal páčiť hlavne obyvateľom z okolia a zároveň by zvýraznil myšlienku o spolunažívaní odlišných generácií a solidarite medzi nimi,“ vysvetlil Kaisy.

Keď dvaja umelci spolupracujú na jednom diele, nie je to jednoduché. Ako sa teda dokázali zladiť? „Poznáme svoju prácu a v minulosti sme už spoločne realizovali niekoľko projektov. Je to stále výzva spojiť grafity s „umením” a dať tomu nejakú myšlienku alebo odkaz. Obidvaja sme však začínali práve s grafity, čo sme v diele chceli aj ponechať,“ objasnil Dodi.

„Bolo to bez problémov. Obaja máme nápadov dosť a dokážeme si ich vzájomne vylepšiť, čiže to, že sme tento projekt realizovali vo dvojici, vnímam pozitívne. Procesy prebiehajú vďaka tomu rýchlejšie,“ doplnil ho Kaisy.

Foto: Andrea Bercik

Komplikácie? Málo svetla a zhovorčiví okoloidúci

Tvorba im išla od ruky, stihli ju za 5 dní a nezaznamenali žiadne komplikácie. Jediným maličkým problémom bolo, že sa už skoro stmieva a v podchode je menej svetla. A keďže sa stena nachádza na pomerne frekventovanom mieste, dosť času zabrala komunikácia s miestnymi obyvateľmi, ktorí ich prácu obdivovali a pochvaľovali. Košičania sú totiž z výsledku nadšení.

Foto: archív D. Grinta

Dodi sa od začiatku tvorby sústredil na 3D graffiti. „Študoval som sochárstvo a vnímal priestor a hru svetla. Veľa som kreslil a snažil som sa zdokonaľovať. Najnáročnejšiu výzvou a požiadavkou bola pre mňa asi v roku 2016 Tricklandia. Zabralo to síce viac času ale popasovali sme sa s tým a podarilo sa nám to dotiahnuť do úspešného konca. Všetky ostatne prace už išli ľahšie.“

Foto: archív D. Grinta

Pracovných snov má však stále plno. V blízkej budúcnosti by chcel s Kaisym zrealizovať mural na priečelí nejakej budovy a tiež túži vystavovať v zahraničných galériách. Keďže je na Slovensku podobné umenie nedocenené, stále viac ho láka svet.

„Práve preto sme sa dali dokopy a snažíme sa participovať na určitých projektoch. Obaja sme si už vyskúšali nejaké grafity festivaly v Európe. Je to úplne iná úroveň a hlavne v západnejších krajinách to dokážu ľudia oceniť viac ako doma.“

Kaisy je najviac hrdý na to, že s grafity neprestal napriek prekážkam a dnes už dokáže svoj štýl predať. „V našej krajine to nemá obdobu. Keď som začínal, tak sa dá povedať, že som mal sny. Skoro všetko sa už aj stalo skutočnosťou. Momentálne to vnímam skôr ako určité méty, ktoré viem, že dosiahnem, keď sa tomu budem venovať intenzívne. Nie je to však jednoduché.“ Za najväčšie ocenenie považuje predaj svojich diel na plátne a chválu ľudí, ktorých  považuje za elitu svetovej grafity scény. “Názory laickej verejnosti ma dokážu potešiť, ale úprimne poviem, že u mňa nemajú váhu.“

Pridajte komentár