EAST MAG
NKE_MUDr. Igor Milichovský
Foto: MUDr. Igor Milichovský

Lekár urocentra: Ženy berú preventívne vyšetrenia u gynekológa ako samozrejmosť, muži k urológovi automaticky nechodia

November alebo tiež Movember je mesiac venovaný mužom a prevencii rakoviny prostaty. O onkologických ochoreniach mužských pohlavných orgánov rozpráva pri tejto príležitosti primár Urocentra Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Igor Milichovský.  

Čo je v rámci prevencie onkologických ochorení mužských pohlavných orgánov potrebné dodržiavať a v akom veku?

K mužským pohlavným orgánom patria penis, semenníky a prostata. Zhubný nádor penisu je zriedkavé ochorenie a keďže patologické prejavy na penise sú ľahko rozpoznateľné už zrakom, muž väčšinou pomerne rýchlo vyhľadá urológa. Semenníkom je potrebné venovať viac pozornosti u mužov v mladom veku, teda od 16. do 40. roku života, kedy sa najčastejšie môže vyskytnúť nádor semenníka. Čo sa týka prostaty, preventívne vyšetrenie má veľký význam v zrelom veku, teda po päťdesiatke. Avšak v prípade, ak sa údaj o výskyte karcinómu prostaty vyskytuje v rodinnej anamnéze, je vhodné preventívne vyšetrenie podstúpiť už po štyridsiatke. Moderné vyšetrovacie prístroje nám umožňujú diagnostikovať nádory už v rannom štádiu, kedy sa klinicky ešte neprejavujú a sú vyliečiteľné.

Aké sú prvé varovné signály, že s prostatou alebo semenníkmi niečo nie je v poriadku?

U mladých mužov sa môže vyskytnúť bolestivý semenník alebo si na nebolestivom semenníku môžu nahmatať hrčku. V prípade bolestivého semenníka ide väčšinou o zápal nadsemenníka. Ak si muž na semenníku nahmatá hrčku, veľmi často ide o nádor semenníka. Tieto ochorenia sú veľmi ľahko diagnostikovateľné ultrazvukom. Na základe vyšetrenia vieme rýchlo zistiť, či je muž v ohrození nádorom alebo zápalom. Čo sa týka prostaty, príznaky sa väčšinou prejavujú až v pokročilom štádiu ochorenia, kedy nastávajú problémy s močením, bolesti pri močení, časté močenie, slabý prúd moču, niekedy aj krv v moči. Takýto pacient môže mať benígne (nezhubné) ochorenie prostaty, takzvanú benígnu hyperpláziu prostaty alebo môže ísť o karcinóm, teda zhubný nádor prostaty. V súčasnosti sa čoraz častejšie stretávame s pacientmi, ktorí nemajú príznaky, ale v rámci prevencie u nich diagnostikujeme ranné štádium nádorového ochorenia.

Mnoho mužov prevenciu z obavy chúlostivého vyšetrenia zanedbáva. Sú tieto obavy opodstatnené?

Táto otázka je dlhodobo aktuálna. Počas svojej 36-ročnej praxe sa stále stretávam s odmietavým postojom mužov k preventívnemu vyšetreniu. Hanbia sa, majú obavy, dokonca až predsudky, pretože vyšetrenie pohlavných orgánov je pre nich nepríjemné. Zatiaľ čo ženy berú preventívne vyšetrenia u gynekológa ako samozrejmosť, muži k urológovi na prevenciu až tak automaticky nechodia. Ich obavy sú však zbytočne prehnané a neopodstatnené.

Ako vyšetrenie u urológa prebieha?

Aby sme mužov trochu posmelili, rád by som zdôraznil, že sa vyšetrenia nemusia obávať. Začína anamnézou, teda rozhovorom, pri ktorom zisťujeme či pacient má nejaké ťažkosti. Ďalším krokom je diagnostika pomocou ultrazvuku, ktorý zobrazí prostatu aj semenníky a umožní nám posúdiť nález na týchto orgánoch. Následne je realizované fyzikálne vyšetrenie pohmatom, ktorého sa muži obávajú najviac. Palpačné vyšetrenie semenníkov a prostaty vykonávame veľmi ohľaduplne, preto v konečnom dôsledku pre pacientov nepredstavuje nepríjemný zážitok.

tlačová správa

Pridajte komentár