EAST MAG
VKJB budova
Foto: archív VKJB

Knižnica Jána Bocatia otvára knihobox i Knižnicu vecí

Košická knižnica Jána Bocatia pripravila na aktuálny týždeň pre čitateľov mikulášsky balíček. Rozbaľovať sa bude priebežne počas celého týždňa.

Zajtra – 5. decembra o 17. hodine vás knižnica pozýva na druhé zo série adventných stretnutí Vianoce so susedmi, ktoré bude v centrálnej pobočke na Hviezdoslavovej 5. multižánrové podujatie bude tentoraz venované Španielom, ich vianočným zvykom a tradíciám. Spríjemnia ho španielske koledy, či temperamentné rytmy v podaní gitarového zoskupenia Duo Farsa. Španielsku kultúru predstavia študenti košického bilinguálneho gymnázia Park mládeže.

REKLAMA
Zdroj: archív VKJB

Bezkontaktné vyzdvihnutie kníh bez ohľadu na otváracie hodiny knižnice

Od stredy 6. decembra si budú môcť čitatelia knižnice vyzdvihnúť knihy 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Knižnica totiž na Mikuláša uvádza do prevádzky knihobox, ktorý je umiestnený pred centrálnou knižnicou na Hviezdoslavovej 5. Záujemcovia o dobré čítanie sa tak vďaka novej službe dostanú ku svojim knihám bez ohľadu na otváracie hodiny knižnice.

„Knihy si čitatelia knižnice Jána Bocatia môžu objednať bezplatne online cez svoje čitateľské konto a následne zvoliť ich bezkontaktné vyzdvihnutie cez knihobox. Po vytvorení objednávky dostanú sms správu alebo e-mail s kódom a informáciou o tom, že knihy sú pripravené na vyzdvihnutie. Schránka s knihami sa otvorí po zadaní PIN kódu na dotykovej obrazovke knihoboxu, alebo naskenovaní  QR kódu,“ vysvetlila Erika Palágyiová z VKJB.

„Knihobox komunikuje s našim knižnično-informačným systémom, ktorý vygeneruje, prepojí a pošle všetky potrebné informácie pre knihovníkov i čitateľov. Vďaka tomu, že používame najvyspelejší dostupný systém Tritius, je celý proces automatizovaný a nevyžaduje si zložité manuálne zadávanie údajov, ″ uviedla riaditeľka knižnice Soňa Jakešová.  

Burza kníh i polovičné zápisné

V balíku darčekov je aj Mikulášska burza kníh, ktorá bude v stredu 6. decembra od 14. do 18. hodiny v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5.  Knižnica ponúka pestrý výber kníh rôznych žánrov pre všetky vekové kategórie čitateľov.

Zdroj: archív VKJB

Mikuláš poteší v stredu v stredu 6. decembra špeciálnym bonusom v podobe polovičného zápisného do knižnice Jána Bocatia. Platiť bude pre všetkých, ktorí počas  šťastnej hodinky navštívia ktorékoľvek pracovisko knižnice. Bonus si možno uplatniť v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5, regionálnom a hudobnom oddelení na Hlavnej 48 v Košiciach, alebo pobočkách v Barci, Šaci a sídliskách Nad jazerom, Furči, Terase, KVP.  Šťastná hodinky praje aj zábudlivcom, ktorí počas nej prídu vrátiť knihy po uplynutí termínu výpožičky. Pokutu za oneskorenie im knižnica odpustí. Ktorá hodinka bude šťastná, to sa záujemcovia dozvedia ak budú pozorne sledovať web knižnice, alebo jej sociálne siete.

Otvárajú aj Knižnicu vecí

V mikulášskom balíčku je aj Knižnica vecí. Otvorí ju vo štvrtok 7. decembra vo svojej pobočke na sídlisku KVP na Hemerkovej 39. V Knižnici vecí si záujemcovia môžu požičať rôzne náradie a ďalšie užitočné veci. Napríklad vŕtačku, sušičku na ovocie, šijací stroj, či gril. „Viacerí sme sa už ocitli v situácii, kedy sme potrebovali použiť nejaké špeciálne náčinie, no vedeli sme, že ho nepotrebujeme vlastniť. Som preto rád, že knižnica prišla s takýmto originálnym nápadom a prihlásila ho do nášho participatívneho rozpočtu. Realizovať sa mohol najmä vďaka podpore občanov, ktorí mu dali v hlasovaní zelenú. Podarila sa opäť krásna vec pre komunitu našich KVP-čkárov. Verím, že Knižnica vecí bude mať svoje využitie,″ povedal starosta mestskej časti Ladislav Lörinc.

Adventný čas si záujemcovia môžu spríjemniť vo štvrtok 7. decembra o 17:00 v centrálnej knižnici Jána Bocatia na poslednom tohtoročnom  podujatí z cyklu besied 1+1. Venované je Vianociam, vianočným tradíciám a zvykom na Slovensku. Pozvanie do knižnice prijala etnologička, historička a muzeologička Zora Mintalová Zubercová, autorka  viacerých populárnych publikácií (Veľká kniha slovenských Vianoc, Zdravia, šťastia vinšujeme a ďalších. Rozprávanie o Vianociach doplní aj druhý hosť Jozef Mintal, ktorý pôsobil ako reštaurátor v Slovenskom národnom múzeu v Martine, kde sa zaoberal aj reštaurovaním betlehemov.

Zdroj: archív VKJB

Pridajte komentár