EAST MAG
Tatiana Guľová
Foto: Archív T. Guľovej

Trénerka Pole Dance Tatiana Guľová: Mojím cieľom je búrať predsudky

Ak sa povie Pole Dance, nielen v Košiciach je jej meno dobre známe. Kedysi manažérka v kostýmčeku, neskôr na úrade a dnes profesionálna trénerka čoraz populárnejšieho športu, ktorý však ešte stále musí bojovať s mnohými predsudkami. Tatiana Guľová je viacnásobná Vicemajsterka Slovenska, trénuje aj deti a snaží sa budovať komunitu ľudí venujúcich sa netradičným športom. Začínala z ničoho, schudla 28 kilogramov, pochopila, že pre svoje šťastie nemôže sedieť 8 hodín v kancelárii a dnes vedie občianske združenie Mystery Butterfly.  

Keď jej kamarátka prvýkrát spomenula Pole Dance, Tatiana vôbec netušila, o čo presne ide. „Vyslovila to ako púl dance a moja angličtina bola v tom čase slabá, tak som si to preložila ako tanec v bazéne. Vravela som si – vodná aerobik som už skúšala, tak prečo nie. Možno zo mňa bude nejaká akvabela. (Smiech.) Dievčina mi do telefónu povedala, že si mám priniesť kraťasy, tričko a štucne. Nevedela som si predstaviť, načo mi v bazéne bude oblečenie a kde sú plavky, ale nesmelo som sa len opýtala, čo sú to štucne. Vraj nech neriešim, ona mi požičia. Tak som to uzvarela, že zrejme ide o nejakú  špeciálnu pomôcku do vody“ zaspomínala si so smiechom na úplné začiatky.

REKLAMA
Foto: Archív T. Guľovej

Fyzika v praxi

V tom čase chodila bežne elegantne oblečená, do koženej aktovky si strčila spomínané kraťasy a tričko a zaklopala na neoznačené dvere v Jumbo centre.

„Otvorila mi z môjho pohľadu polonahá dievčina – mala malé kraťasky, športovú podprsenku a ponožky po kolená. Dosť ma to vydesilo a keď som za ňou zbadala tyč, ostala som v šoku. Teraz sa už nehanbím povedať, že som v tom čase – bol to tok 2013 – mala 95 kíl. Bola som dva roky po vysokej škole, totálny workoholik. Vnímala som sa ako dobrý kus ženy – ono to bolo pekne formované a ani som si neuvedomovala, že som pribratá. Videla som samu seba ako krv a mlieko. Ale tu som teda bola v šoku. Hneď počas prvého tréningu som však pochopila, že je to riadna makačka a všetky predsudky ma pri tej fyzickej námahe okamžite opustili. Pole Dance mi nesmierne učaroval. Je to šport, pri ktorom človek posúva svoje hranice, je to ťažká fyzika v praxi.

Za rok a pol dala dole takmer 30 kíl

Začala teda pravidelne trénovať a za rok a pol schudla 28 kíl. Svoje urobil pohyb i zmena jedálnička.  „Samozrejme, malo to svoju postupnosť. Nevyhľadala som žiadneho odborníka, počúvala som len svoje telo – čo potrebuje.“

Po krátkom čase jej trénerka navrhla, či by sa nechcela stať pomocnou trénerkou a ona súhlasila. „Brala som to popri práci ako istú formu psychohygieny. Postupne sa to nabaľovalo a ani neviem ako a zistila som, že mám 6 tréningov do dňa. Lenže zrazu som otehotnela, firma sa rozpadla a postupne som tiež zistila, že čím viac trénujem iných, tým menej trénuje trénerka mňa a nemám sa už pri nej kam posúvať. Začala som teda navštevovať rôzne workshopy a školenia na Slovensku i v rámci Európy a skoro som pochopila, že to chcem celé robiť inak ako doteraz. Na campe v Chorvátsku som stretla Ninku Peráčkovú z Bratislavy a svojou gracióznosťou a ladnosťou mi prišla ako anjel. Pochopil som, že to, čo robíme v Košiciach, je vlastne z môjho pohľadu veľmi smutné a že to chcem robiť odlišne.“

Foto: Archív T. Guľovej

Úrazy sú neprípustné

Počas tréningov sa jej totiž stalo viacero úrazov, čo je neprípustné. Mala natrhnuté svaly, vykĺbené rameno i natrhnutú šľachu. „Teraz už viem, že technika cvičenia je nesmierne dôležitá. Musela som však k tomu dospieť postupne. Odišla som od svojej trénerky z jej klubu, vyriešila si vážne zdravotné problémy a začala som od nuly v jednej izbičke prenajatého bytu s jedinou tyčou. Dievčatá, ktoré som dovtedy trénovala, ma kontaktovali, že chcú prejsť ku mne, ale povedala som nie. Nechcem povedať, že verím na karmu, ale verím, že existujú veci, ktorým nerozumieme. A nechcem ich pokúšať. Založil som si len facebookový profil, finančne mi pomohli rodičia a zo začiatku som trénovala len kamošky,“ prezrádza Tatiana, ktorá sa postupne vypracovala až na Majsterku Slovenska.

Foto: Archív T. Guľovej

Množstvo úspechov

Aktuálne má na konte jedno tretie miesto na Majstrovstvách Slovenska, tri druhé miesta a vlani vyhrala zlato v kategórii Pole Art profesionáli. „Úspechov i neúspechov bolo za tie roky viac. Paradoxne si viac pamätám neúspechy. Na prvej súťaži som mala všetko perfektne natrénované, prišla však ťažká kombinácia troch prvkov, ktorú som mala robiť asi meter a pol nad zemou a urobila som ju asi centimeter a pol nad zemou, lebo sa mi šmykli ruky. Za to mi strhli body, ale pridali mi ďalšie za to, že som sa vôbec udržala,“ spomína dnes už s úsmevom na podujatie, z ktorého si odniesla jedno veľké ponaučenie: „odvtedy nepoužívam na tréningoch rukavice, neutieram si tyč, nedávam si magnézium, niekedy si dokonca nakrémujem ruky zámerne, aby sa mi šmýkalo a aby som bola pripravená na to, že keď som v strese a spotená a svieti na mňa reflektor, tak aby som to dala.“

Tohto roku jej prvé miesto ušlo o jediný bodík. „Vyhrala mladučká 18-ročná dievčina. Ja mám 37, vek už neoklamem. Čakám už na kategóriu Masters, ktorá je od štyridsiatky,“ smeje sa.

Foto: Archív T. Guľovej

Zverenkyňa pocestuje na Majstrovstvá Európy

Hoci je aktuálne zlato nebolo dopriate, jej osemročná zverenkyňa Dianka si ho na Majstrovstvách Slovenska vybojovala a čoskoro pocestuje na Majstrovstvá Európy do Talianska. Trénovať deti Tatianu nesmierne napĺňa. Sama má osemročného synčeka Vikiho, ktorý sa pri tyči učil vlastne aj chodiť a žiadny zložitý prvok mu nerobí problém, hoci sa v súčasnosti venuje hip-hopu.

„Deti sú veľmi schopné a začala som sa im v súvislosti s Pole Dance venovať na Slovensku medzi prvými. Hlavne mi ide o to, aby všetko cvičili fyziologicky správne. Nikoho do ničoho netlačím. Našťastie už dnes mnoho rodičov nemá predsudky. Volajú mi oteckovia, že ich dcérky to chcú skúsiť, a čo to vlastne obnáša. Vysvetlím im to a deti ku mne naozaj pravidelne chodia. A rodičia sú spokojní, že sa s ich deťmi pracuje na ich flexibilite, koordinácii, mobilite, sile, celkovej húževnatosti, správnom držaní tela. Popri tom napreduje aj tanečná stránka, cítenie hudby, neskôr si deti už začínajú zostavovať samy choreografie…“

Štvorročná i sedemdesiatštyriročná

Najmladšou členkou, ktorá k Táni chodí cvičiť je štvorročné dievčatko a najstaršou 74-ročná pani. Mnohých privedú napríklad aj rôzne zdravotné ťažkosti – IT-čkári majú štandardne vykrivený chrbát, ľudia z kancelárií ramená vysunuté dopredu, krčná chrbtica im odchádza, brada je vystrčená. Chodievajú aj ľudia s problémami s platničkami, bedrovými kĺbmi či poskracovanými šľachami.

Okrem Pole Dance sa už v súčasnosti Tatiana v občianskom združení Mystery Butterfly na Štúrovej ulici venuje aj rôznym iným netradičným športom a aktivitám. „Mojím snom je, aby k nám ľudia nechodili cvičiť len na tyč, ale celkovo sa venovať telu a duši – či už máme na mysli power jogu, akro jogu, flexi jogu, air fly jogu, Port de Bras, čo je niečo medzi tai chi a baletom, kineziologické tejpovanie, zdravú výživu, kozmetické poradenstvo a iné. Ako jediní máme napríklad tyč spojenú so sieťou. Rada by som však  hlavne búrala predsudky voči netradičným športom,“ konštatuje a priznáva, že v súkromnom živote jej práca občas spôsobuje problémy. Pri zoznamovaní si totiž každý muž okamžite predstaví, ako sa vlní okolo tyče v strip bare. Najviac predsudkov totiž vždy majú práve muži, ženy sú v tomto už oveľa vzdelanejšie.

Foto: Archív T. Guľovej

Erotika odtiaľ – potiaľ

A tým, ktorí si pod Pole Dance neustále predstavujú niečo úzko prepojené s erotikou, odkazuje nasledovné: „V rámci súťaží existuje množstvo pravidiel, kde sa nikdy nesmú rozkročiť nohy do véčka smerom k ľuďom. Ak by ste mali erotické pohyby v rámci kategórie Pole Sport alebo Pole Art, tiež vás rovno diskvalifikujú. Nič nesmie presvitať z kostýmu, ani bradavky cez kostým, výstrih nesmie byť nižšie ako centimeter od stredovej jamky krku,“ dodáva Tatiana, ktorá však zároveň s úsmevom priznáva, že medzi jej klientmi boli aj dnes už slávni striptéri.  

Foto: Archív T. Guľovej

Tréner vám nemusí sadnúť

Tatiana aktuálne študuje záchranárstvo, dlhé roky sa venuje práci pre Červený kríž, istý čas pracovala na úrade ako referentka kultúry a športu, má vyštudovaný bezpečnostný manažment, obchod a podnikanie v cestovnom ruchu a turistike a veľmi ju zaujíma psychológia. Všetky tieto svoje znalosti využíva pri tréningoch. Záujemcom o Pole Dance odporúča vyskúšať si na začiatku viacero rôznych trénerov, lebo nie každý vám môže sadnúť. „Hlavné je, aby človek vždy počúval svoje telo a aby cvičil správne. A áno, aby posúval svoje hranice, ale normálnym a zdravým spôsobom.“

Pridajte komentár