Viete, do akého koša patria obaly z potravín potrebných pri príprave štedrovečerného menu? Vianočné obdobie sa spája s hojnosťou, ktorá však zvykne viesť k plytvaniu. Počas sviatkov si chceme dopriať a vo veľkom míňame nielen na darčeky, ale aj na jedlo a nápoje.
Slováci a Slovenky sa ani tento rok počas Vianoc šetriť nechystajú. Domácnosti plánujú na štedrovečerné menu minúť v priemere 158,2 eura. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Partners Group a agentúry Focus. Ako pri každých nákupoch, aj pri tých vianočných by si však mal každý dobre premyslieť, čo skutočne spotrebuje.
„Impulzívne a nepremyslené nákupy potravín totiž často vedú k vytváraniu potravinového odpadu, ktorý je najväčšou položkou vo väčšine odpadových analýz. Nejde len o zvyšky z varenia, ale aj o neotvorené potraviny, ktoré ľudia nestihli spracovať pred dátumom spotreby alebo ich vyhodili, aj keď by sa ešte dali skonzumovať,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI – PAK.
Na správne triedenie treba myslieť aj pri príprave štedrej večere
Istému objemu odpadu sa vyhnúť nedá, keď už však nejaký vznikne, je dôležité s ním správne naložiť. Zvyšky potravín patria do triedeného zberu kuchynského bioodpadu, ktorý je zavedený od roku 2021. Okrem neskonzumovaných potravín vznikajú v domácnostiach v období vianočných sviatkov aj ďalšie odpady – napríklad z obalov, v ktorých boli potraviny zabalené. A aj keď si mnohí spotrebitelia myslia, že sa pri triedení odpadov nedá pomýliť, prax ukazuje opak. Možno budete prekvapení, že aj triedenie obalov z bežných surovín, ako sú zemiaky v sieťke či kartón z vajec, môžu ukrývať rôzne „chytáky”.
„Ak sa tieto obaly nevytriedia, končia na skládkach, a tým prispievajú k znečisteniu životného prostredia,“ upozorňuje Katarína Kretter, ktorá sa dlhoročne venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia.
Pridajte komentár