EAST MAG
Karol-Petroczi-foto-Jaroslav-Las
Foto: archív ŠfK/Jaroslav Ľaš

Karol Petróczi slávi 80. Užite si komorný koncert na počesť majstra

Štátna filharmónia Košice pozýva na komorný koncert KAROL PETRÓCZI 80. Zámerom podujatia je oslava jubilea významnej slovenskej umeleckej osobnosti, interpreta a pedagóga, zakladajúceho člena a dlhoročného koncertného majstra ŠFK Karola Petrócziho. Účinkovať budú niektorí z jeho najúspešnejších študentov a ich hostia. Program je pestrou hudobnou prehliadkou rôznych období a žánrov. Komorný koncert sa uskutoční 4. apríla 2024 o 19:00 v Dom umenia. Podujatiu bude predchádzať predkoncertné stretnutie o 18:00 s oslávencom a lektorom dramaturgie Petrom Katinom.

„Od prvého dňa, keď sa začala činnosť filharmónie, som tu strávil celé dni, týždne, sezóny, roky a desaťročia. Som neskutočne vďačný vedeniu filharmónie, že mi umožňuje pozrieť sa na skúšku, stretnúť sa s bývalými i novými kolegami. V orchestri hrajú aj moji študenti. Takže každé ráno mám motív. So slnkom vyjde aj vidina, že pôjdem na autobus a zveziem sa do Domu umenia,“ vyznal sa Karol Petróczi.

REKLAMA
Foto: archív umelca

Na koncerte KAROL PETRÓCZI 80 sa predstavia na husliach Anton Čonka, Igor Karško, Terézia Popaďáková, Ján Timčák, Terézia Šofranková, na husliach a viole Jana Karšková a Maroš Potokár, violončelistka Taťána Čisáriková a klaviristka Janette Katinová Šingerová. Účinkujúcich z radov svojich študentov oslovoval samotný Karol Petróczi. Program zostavili Igor Karško a Maroš Potokár spolu s účinkujúcimi. Každé číslo, ktoré odznie z pódia, bude osobným darčekom interpreta pre oslávenca. Návštevníci sa môžu tešiť na diela skladateľov George Enescu, Pablo de Sarasate, Henryk Wieniawski, Eugen Suchoň, Ernest Bloch, Wolfgang Amadeus Mozart a Peter Heidrich. Karol Petróczi s dojatím pozýva na podujatie: „Na koncert sa veľmi teším a som nesmierne vďačný vedeniu filharmónie za tento nápad.“

Foto: archív ŠfK

Symbol neúnavnej snahy o čo najvyššiu umeleckú úroveň

Jedným z pokračovateľov Petrócziho hudobného odkazu v Košiciach je aj dirigent a koncertný majster ŠFK Maroš Potokár: „Karol Petróczi je pre mňa jednou z najvýraznejších umeleckých osobností Košíc. Počas dekád svojej bohatej umeleckej činnosti bol pre mňa vždy symbolom neúnavnej snahy o tú najvyššiu možnú umeleckú úroveň. Je pre mňa česť, že som aj ja mohol byť jeho študentom, neskôr kolegom, a že v mnohých smeroch mám dnes možnosť pokračovať v jeho celoživotnom diele a aktívne sa podieľať na umeleckom dianí v našom meste.“

Karol Petróczi sa narodil v roku 1944 v Lučenci. V rokoch 1967-69 bol koncertným majstrom v Košickom rozhlasovom orchestri, následne 42 rokov prvým koncertným majstrom Štátnej filharmónie Košice (1969-2011). Pôsobil aj v Cairo Symphony (Egypt), Camerata Helvetica či Orquesta Symfonica de Asturias (Španielsko). Množstvo koncertov absolvoval ako sólista a komorný hráč v Európe a inde. Jeho výrazné pedagogické úspechy ho radia medzi špičkových profesorov husľovej hry na Slovensku, viacerí jeho žiaci zastávajú popredné posty v európskych orchestroch. Venoval sa zborovému dirigovaniu v Košickom speváckom zboru učiteľov, univerzitnom speváckom zbore Collegium Technicum či v Zbore sv. Cecílie. Významná je aj jeho dramaturgická spolupráca na nahrávkach ŠFK. V roku 1998 získal Cenu mesta Košice a v apríli 2024 mu bude udelená Cena Košického samosprávneho kraja.

Foto: achív umelca

Pred pár mesiacmi sme s majstrom robili rozhovor, ktorý si viete prečítať priamo tu.

tlačová správa

Pridajte komentár