EAST MAG
Lenka Šingovská
Foto: archív L. Šingovskej

Autorkou najkrajšej knihy o Slovensku je Košičanka Lenka

V súťaži Najkrajšie knihy a propagačné materiály o Slovensku porota udelila zlatú priečku Košičanke Lenke Šingovskej za titul Tajomstvo skalného sokola. Spracovaním, obsahom i posolstvom unikátna kniha oslovila odbornú porotu v kategórii Knihy o mestách najviac zo všetkých. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční v utorok 9. apríla v Banskej Bystrici.

Súťaž každoročne organizuje Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov. Lenka Šingovská, zakladateľka vydavateľstva www.ClassSLOVAKIA.sk má z víťazstva veľkú radosť.

REKLAMA

“Na súťaž ma upozornilo moje okolie. Najprv som o prihlásení svojej najnovšej knihy do súťaže vôbec neuvažovala. Neverila som, že by som mohla medzi dielami fotografov (a medzi nimi aj profesionálov) uspieť s knihou, ktorej obrazovú časť tvoria mnou vyhotovené fotografie. Napokon som knihe Tajomstvo skalného sokola, ktorej cesta zrodu bola obzvlášť naročná, dala šancu. To že knihu porota ocení a navyše jej udelí prvé miesto som vôbec nečakala. Prekvapenie a radosť z umiestnenia boli o to väčšie. Zistenie, že kniha, pre ktorú som odložila bokom všetko ostatné vo svojom živote počas jedného celého roka, kým vznikala, si získala pozornosť odbornej poroty, ma napĺňa príjemnými pocitmi,” prezradila nám Lenka.

Dvojjazyčná slovensko-anglická kniha pre všetky vekové kategórie je plná netradičných fotografií, ktorých autorkou je tiež víťazka. Rovnako však vymyslela i koncept knihy a napísala text.

Foto: archív L. Šingovskej

76 prerozprávaných legiend

Čitateľ v knihe nájde 76 výstižne prerozprávaných legiend v netradičnom šate, ktoré vznikali približne pol roka. Autorke pri práci pomáhalo množstvo pracovníkov knižníc, múzejných pracovníkov, sprievodcov v turistických informačných centrách i historikov.

Nebýva zvykom, aby autor vymyslel projekt a sám ho celý aj zrealizoval – organizačne zabezpečil, zhotovil fotografie, napísal texty a dal knižke grafický vizuál. Kvôli snímkam z výšky, ktoré chcela v knižke mať, musela často liezť na nedostupné miesta.

Foto: archív L. Šingovskej

„Získavanie fotografií pre túto knihu bolo späté s istou dávkou dobrodružstva. Lietanie, výstupy na vysoké bralá, zdolávanie výšok v náročnom teréne či vysoké budovy ma vždy lákali. Čím vyššie bolo potrebné liezť kvôli fotkám, tým väčšie potešenie som nachádzala vo fotení. Niektoré stanovištia boli ľahko prístupné, iné si vyžadovali fyzickú zdatnosť a ochotu zašpiniť sa.“

Množstvo povestí a príbehov

V knihe čitateľ nájde tradované a prerozprávané povesti ale i príbehy, ktoré napísala po naštudovaní faktov zo života historických osobností. Najbližšia jej je povesť o Urbanovi, ale aj životné príbehy historických osobností ako napríklad Gustáv Reuss, Máté Szepsi Laczkó či Mikuláš Konkoly-Thege.

Ako autorka zdôrazňuje, každý z nás vie, kde na Slovensku sa nachádza Liptovský Mikuláš, Trstená, Šahy, Hurbanovo, Revúca či Moldava nad Bodvou… ale možno len málokto ich osobne navštívil a pozná ich dôverne. Táto kniha zmení pohľad čitateľa na slovenské mestá. Vďaka nej si čitateľ uvedomí bohatú kultúrnu a historickú rozmanitosť našej malej krajiny, a to bez ohľadu na to, či žije na Slovensku alebo za jeho hranicami.

komentár: 1