EAST MAG
Môže umelá inteligencia vytvoriť kvalitný článok?
Foto: Shutterstock

Môže umelá inteligencia vytvoriť kvalitný článok?

V dnešnej dobe umelá inteligencia (AI) neustále prekvapuje svojimi schopnosťami a stáva sa obrovskou súčasťou nášho každodenného života. Často si kladieme otázku, či by tieto stroje dokázali vytvoriť kvalitný článok, ktorý by bol natívny a relevantný ako ten napísaný skutočným človekom. A najmä – môže umelá inteligencia vytvoriť texty po slovensky?

Sú tu pochybnosti, AI predsa nie je človek

Umelá inteligencia (AI) sa stala jednou z najväčších technologických inovácií posledného desaťročia a jej vplyv na spoločnosť rastie každým dňom. Avšak, môže stroj nahradiť človeka aj v tvorbe originálneho obsahu?

Jednou z hlavných obáv je to, že umelá inteligencia nie je schopná prejavovať emócie a úplne pochopiť jazykové nuansy ako skutoční ľudia. Preto by texty napísané strojom mohli byť ploché a takpovediac bez duše. Okrem toho, AI nemusí mať cit pre etiku alebo kultúrne rozdiely.

Ako vyriešiť tieto problémy? Niektoré firmy používajú kombinovaný prístup, kde stroj predpíše hrubý koncept textu a potom ho dokončuje skutočný redaktor s jazykovými znalosťami. Takmer ako virtuálny asistent, ktorý pomôže so začiatkom práce na texte.

V každom prípade zostane otázka kontroly nad tým, čo umelá inteligencia produkuje. Ak chceme udržať kvalitu obsahu na internete na vysokej úrovni, bude ho potrebné prísne monitorovať.

REKLAMA
Foto: Shutterstock

Na internete už nájdeme viacero nástrojov. Dá sa to aj po slovensky?

V súčasnej dobe je na trhu mnoho nástrojov, ktoré tvrdia, že dokážu vytvoriť kvalitný článok pomocou umelej inteligencie. Tieto nástroje sa stali veľmi populárnymi a snažia sa prekonať ľudských redaktorov. Vyskúšať si môžete napríklad Copymatic, Jasper, ContentBot a množstvo ďalších, stačí trošku pogoogliť a skúšať, čo bude fungovať najlepšie. A zvládajú to celkom obstojne aj v slovenčine.

Niektoré z nástrojov ponúkajú užívateľom možnosť zadania témy, kľúčových slov, štýlu a potom vygenerujú text v požadovanej dĺžke. Iné zase umožňujú používateľovi upraviť a prispôsobiť vytvorený text podľa jeho požiadaviek.

Aj keď tieto nástroje využívajú AI technológie na generovanie obsahu, nedosahujú úroveň kvality ako skutoční, ľudskí autori. Na rozdiel od človeka totiž nemajú schopnosti interpretovať svoje subjektívne vnemy alebo porozumieť kontextu danej situácie. Navyše, slovenský jazyk je pomerne komplikovaný a má mnoho gramatických pravidiel, čo robí proces tvorby obsahu ešte ťažším.

Aj keď nám umelá inteligencia môže pomôcť pri vytváraní obsahu, nikdy to nenahradí ľudskú prácu. AI nástroje môžu byť užitočné pre rýchlejšie a jednoduchšie vytvorenie obsahu, ale na dosiahnutie skutočnej kvality je nevyhnutné zapojenie profesionálnych copywriterov či redaktorov.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nespoliehajte sa na CTRL+C, CTRL+V

Aký je teda záver? Áno, umelá inteligencia už dokáže vytvoriť článok na veľmi slušnej úrovni. Avšak, stále treba mať pochybnosti o hodnovernosti a relevancii takéhoto článku. AI nie je človek a nemôže sa rovnať natívnemu rečníkovi.

Aj keď existuje niekoľko nástrojov pre tvorbu obsahu pomocou AI, stále to neznamená, že sú texty nejako kontrolované, alebo že ich výsledky budú perfektné.

Na Slovensku máme navyše zložitý jazyk a mnoho nuansov. Preto by sme mali byť opatrní pri používaní AI na tvorbu slovenských textov. Ak chceme vytvoriť skutočne kvalitný a presný obsah pre slovenských čitateľov, možno sa budeme musieť spoliehať hlavne na ľudskú schopnosť písania vhodného obsahu pre svoju cieľovú skupinu.

V každom prípade si musíme uvedomiť potenciál týchto AI nástrojov, ale aj ich obmedzenia. Je len na nás, aký postup potom zvolíme pri tvorbe textu podľa zadania a zvoleného cieľa.

Tento text bol vytvorený pomocou nástroja Copymatic a následne mierne upravený v rámci jazykovej korektúry. Pôvodný vygenerovaný text nájdete na tomto odkaze.

Jana Beerová

Projektová manažérka magazínu EastMag.

Pridajte komentár