EAST MAG
pomôcky na uľahčenie pôrodu na Gynekologicko-pôrodníckej klinike
Foto: AGEL

Hrebeň, masážne lopty, šatkovanie či náparka pri pôrode? V šačianskej nemocnici bez problémov

Začiatkom januára 2024 sa kolektív Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca zúčastnil kurzu Funkční přístupy k porodu pod vedením pôrodnej asistentky Anny Kohutovej a fyzioterapeutky Olgy Gruberovej s cieľom skvalitniť starostlivosť o rodiace ženy. Počas dvojdňovej vzdelávacej aktivity sa naučili, ako využiť aktivitu rodičky a dieťaťa, biomechaniku panvy a gravitáciu v prospech pôrodu. Budúce mamičky môžu využiť hrebeň, masážne lopty, šatkovanie, náparku či bezkáblový monitoring.

Školenie absolvovali nielen lekári, ale aj pôrodné asistentky. Zamerali sa napríklad na šatkovanie, výber vhodnej pôrodnej polohy či relaxačných procedúr. Viaceré z pomôcok, s ktorými aktívne pracovali, sú už dlhodobo k dispozícii a samozrejmosťou aj na pôrodnej sále Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Ide napríklad o šatku – pomôcku, ktorá sa využíva na podporu chrbta a brušnej steny počas pôrodu. Techniky, ktoré sa šatkou vykonávajú, pomáhajú zmierniť pôrodné bolesti, ovplyvňujú postavenie tela matky a pomáhajú optimalizovať polohu plodu počas pôrodu. Pri každej z techník je odporúčané riadiť sa pokynmi ošetrujúceho personálu a pri ich realizácií je potrebná účasť druhej osoby (pôrodná asistentka, dula, partner).

Foto: AGEL

Poznáte arašidovú loptu?

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca sú pre mamičky k dispozícii aj dva typy lôpt. Napríklad fit lopta – rehabilitačná a relaxačná pomôcka, ktorá sa využíva počas prvej doby pôrodnej. „Kolísanie alebo hojdanie na tejto pomôcke pri rozbehnutej pôrodnej činnosti, využitím gravitácie, napomáha k tomu, aby sa dieťa dostalo nižšie do pôrodných ciest a tým urýchľuje pôrod. Možná úľava od bolesti pri kontrakciách je vnímaná veľmi individuálne, skôr sa pociťuje úľava od bolesti a diskomfortu chrbta v krížovej oblasti. Okrem fit lopty majú mamičky možnosť využiť aj takzvanú arašidovú loptu, ktorá má ergometrický tvar, využíva sa v momente vyčerpania ženy, kedy je v ľahu na boku. Pomáha rodičke zaujať polohu, pri ktorej dochádza k uvoľneniu kostrče, čím sa otvorí panva a vytvorí sa viac priestoru pre dieťa,“ vyjadrila sa gynekologička MUDr. Sahar Khwaja, ktorá ďalej poukázala aj na dôležitosť polohovania a výberu vhodnej pôrodnej polohy.

„Počas celého pôrodu bude rodička vedená a povzbudzovaná pôrodnou asistentkou k zaujatiu rôznych polôh, ktoré sú priaznivými pre lepšiu rotáciu bábätka. Rodičke je umožnená ňou zvolená pôrodná poloha. Či už poloha na štyroch, na boku, v podrepe a podobne,“ doplnila lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Foto: AGEL

Množstvo procedúr na uľahčenie pôrodu

Okrem vyššie uvedených techník a pomôcok, s ktorými lekári a pôrodné asistentky pracovali na kurze Funkční přístupy k porodu, sú na pôrodnej sále šačianskeho zdravotníckeho zariadenia pre mamičky k dispozícii aj ďalšie možnosti:

Náparka procedúra, ktorá využíva účinok termoterapie, hydroterapie, fyto a aromaterapie. Pred a počas pôrodu pomáha uvoľňovať svaly panvového dna. Môže zlepšovať elasticitu a poddajnosť mäkkých tkanív pôrodných ciest, podporuje ich uvoľnenie, otváranie a zvlhčenie, zmäkčuje hrádzu. Náparku možno využiť u tehotných až po ukončení 38. týždňa tehotenstva. Vtedy je pre ženu aj plod bezpečná. Pred 38. týždňom tehotenstva je náparka kontraindikovaná. Neodporúča sa pre ženy, ktoré majú v oblasti pošvy v tehotenstve kŕčové žily. Využíva sa aj v prípade odtoku plodovej vody. Náparka zjednodušene znamená sedieť nad nádobou s horúcou vodou, ktorej súčasťou sú zväčša určité bylinné zmesi. Tie sú pre pacientku a plod bezpečné.

O ďalších procedúrach sa dočítate na strane 2.

tlačová správa

komentár: 1