EAST MAG
Zachránené na dotyk
Foto: archív VSG

Východoslovenská galéria pozýva na otvorenie dvoch výstav

Východoslovenská galéria si pre priaznivcov umenia pripravila naraz vernisáž hneď dvoch výstav. Uskutočnia sa v utorok 14. mája o 18:00 hod. Príďte si vychutnať interaktívno-edukačnú výstavu Zachránené na dotyk a projekt Janky Duchoňovej Anatómia ľútosti.

Interaktívno–edukačná výstava Zachránené na dotyk predstavuje kombináciu umenia, histórie, zábavy a vzdelávania. Spája predchádzajúce výstavné projekty s novými zážitkami a približuje prácu galérie a starostlivosť o jej zbierku. Výstava je rozdelená do štyroch sekcií, v ktorých môžu návštevníci objavovať umenie a jeho príbehy. Jednotlivé sekcie sú koncipované tak, aby oslovili deti, rodiny, či ľudí so zdravotným znevýhodnením.

REKLAMA

Rituály nášho života

Sekcia „Rituály nášho života” ukazuje, ako sa z obyčajných každodenných činností môžu stať rituály, ktoré nám prinášajú pohodu a pocit bezpečia. Na výstave tieto funkcie reprezentuje jaskyňa, ktorá slúžila ako prvý domov, úkryt, turistická destinácia alebo sanatórium. Dielo “V kvapľovej jaskyni” od Ignáca Klimkoviča, prevedené do dotykovej a zároveň reliéfnej formy, ponúka vidiacim aj nevidiacim návštevníkom možnosť skúmať témy ako evolúcia prírodného prostredia, prvé osídlenia a prehistorické bytosti, alebo počiatky turizmu.

Boj o moc

Druhá sekcia sa venuje dielu Imricha Greguša „Verbovačka”, ktoré nás zavedie do obdobia nepokojov pred prvou svetovou vojnou. História nás učí, že strach, neistota a nenávisť, často podnecované propagandou založenou na nepravdivých informáciách, sú škodlivé. Prostredníctvom umeleckých diel sú prezentované témy ako Tatárske nájazdy, obdobia svetových vojen, okupácia Československa, studená vojna a atómová hrozba.

Kultúrne dedičstvo, čo po nás ostane

Okruh venovaný kultúrnemu dedičstvu poukazuje na dôležitosť ochrany, obnovy a zachovania umeleckých diel. Návštevníci a návštevníčky sa prostredníctvom príbehu diela “Dáma” od Konštantína Köváriho-Kačmarika zoznámia s prácou reštaurátora. Tento okruh výstavy sa zameriava nielen na nevyhnutné ochraňovanie a prezentáciu kultúrneho dedičstva, ale aj na odievanie dám v priebehu rozmedzia zhruba 150 rokov.

Sila vôle

Záverečná časť výstavy je venovaná ženám. Prostredníctvom stredovekého diela „Madona z Ruskinoviec”, ktorý predstavuje obraz matky s dieťaťom, komunikujeme ženskú silu, vytrvalosť a odhodlanie meniť svet k lepšiemu naprieč obdobiami.

Druhá výstava – Anatómia ľútosti, skúma prostredníctvom umenia psychické stavy jednotlivca spojené s pocitom ľútosti a pridruženými emocionálnymi reakciami. Ľútosť, chápaná ako hlboký citový zážitok, bolestivé prehodnotenie alebo smútok za minulými činmi, sa tiahne históriou od antiky až po dnešok. Je neoddeliteľnou súčasťou našich každodenných rozhodnutí, keď zvažujeme potenciálne dôsledky našich činov, aby sme predišli chybám a sklamaniam.

Foto: archív VSG

Koncepcia výstavy

Hlavnou témou výstavy je vytvorenie priestoru navrhnutého na „anatomickú“ analýzu vzťahov medzi plynulými a neuchopiteľnými konceptmi ako sú ľútosť, súcit, empatia a odpustenie. Výstava predstavuje prelínanie funkcií rôznych umení, od divadelnej inscenácie a scénografie, cez tradičné keramické techniky a sochárske materiály, až po použitie objektov a ready-made prvkov v spojení so svetelnými efektmi. Vystavené diela premieňajú vnútorné psychologické procesy spojené s ľútosťou na fyzickú podobu v priestore – vytvárajú exponované hľadisko, akoby divadelné prostredie alebo hybridné medicínske laboratórium, kde sú diváci vtiahnutí do sveta metafyzických objektov reflektujúcich vnútorné stavy ľútosti a procesy katarzie, súcitu, empatie a odpustenia.

tlačová správa

Pridajte komentár